2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Több ezer kitoloncolt migráns már visszatért Németországba

Az elmúlt három évben 6495 korábban kitoloncolt bevándorló tért vissza vagy próbált meg visszatérni Németországba - írta meg a német Bild napilap szövetségi rendőrségi statisztikákra hivatkozva. Ezalatt az idő alatt a visszatérők száma 74 százalékkal nőtt.

A Deutsche Welle szerint a statisztika nyomán valószínűleg újjáéled az arról szóló vita, hogy az országból nem tudják kitoloncolni azokat a menedékkérőket, akiknek a kérelmét elutasítják, még akkor sem, ha bűncselekményt követtek el.

Az ellenzéki CDU szerezte meg a statisztikákat. Stefan Heck, a CDU képviselője szerint „hatalmas hiányosságok vannak Nancy Faeser belügyminiszter biztonságpolitikájában”. Heck, aki a parlament belügyi bizottságának tagja, a Bildnek azt mondta: „Csak a hatékony határellenőrzés segít megakadályozni az illegális visszautazást.”

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) adatai szerint tavaly összesen 244 132 menedékkérelmet nyújtottak be, többnyire Szíriából, Afganisztánból és Törökországból - ezen kívül viszont több mint egymillió menekült érkezett is. A menedékkérelmek 56 százalékát pozitívan bírálták el, míg ötből egyet azonnal elutasítottak a hatóságok. Míg a visszautasított migránsok egy részét kitoloncolták, 13 százalékuknál megtiltották a kitoloncolást arra hivatkozva, hogy a származási országuk nem biztonságos. Ők ideiglenesen Németországban maradhatnak.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató