2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Joe Biden: Putyin alábecsült bennünket

Az amerikai elnök három napos lengyelországi látogatáson tartózkodik. Az első nap azonban váratlanul elutazott Kijevbe, ahol találkozott és tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Kijevből hétfő este érkezett Varsóba. Ma egyeztett a lengyel elnökkel, Andrej Dudával, majd kora este beszédet mondott.-szemlézi az Index.

Érdekes az amerikai elnök beszédének időzítése is, hiszen alig hat órával korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is tartott egy majdnem kétórás évértékelőt, amelyben például azt mondta, hogy ha ők nem támadják meg Ukrajnát, akkor a Nyugat indított volna támadást a Donbászban, vagy szerinte nem az ukrán nép, hanem a Nyugat ellen harcolnak. Úgy vélte, hogy a Nyugat le akarja választania Ukrajnát Oroszországról, és a céljuk Oroszország kivéreztetése. Nos, ilyen hangolás után beszélt Varsóban az amerikai elnök.

Joe Biden előtt a lengyel államfő köszöntötte a varsói királyi palota kertjében összegyűlteket. Andrej Duda is felidézte az elmúlt év pusztításait, a megölt ártatlanokat, a lerombolt városokat, amelyek szerinte a II. világháború retteneteit idézi. A szabad világ ezt nem nézheti tétlenül. Duda felidézte, hogy az amerikai elnök erőt mutatott azzal, hogy mert elmenni Ukrajnába, a fővárosba. A lengyel elnök azt mondta, egy éve amikor megindultak az orosz tankok, mindenkit azt hitte, hogy Ukrajna napokon belül elesik, de nem ez történt. Ukrajna végül győzni fog és az oroszoknak el kell tűnniük a megszállt területekről és ehhez szükséges a nemzetközi összefogás. Duda utalt arra is, hogy ukrán menekültek milliót fogadták be, nem csak Lengyelországban, hanem Európa szinte minden államában. Végül a lengyel vezető megköszönte az amerikaiak és a nemzetközi közösség fegyveres támogatását, amelyet Ukrajnának nyújtottak az elmúlt 12 hónapban. 

Joe Biden az ukrajnai háború egy éves évfordulójára emlékezve azzal kezdte, hogy éppen egy évvel ezelőtt a háború kezdetén beszélt ugyanitt. Akkor az orosz támadás nem csak Ukrajna erejét tesztelte, hanem a világ demokráciáit is. Szemérmsen félrenézünk, vagy segytünk. Aztán egy év alatt kiderült az oroszoknak is, hogy a fél világ összefogott és támogatja Ukrajnát, ellenállnak a demokráciák elleni támadásnak, kiállnak a szuverenitás és a demokrácia mellett.



Putyin alulbecsült bennünket - folytatta Biden. Azt hitte a NATO-n belül repedések jönnek, de kiderült a katonai tömb erősebb, mint valaha. Az elmúlt év bebizonyította, hogy a világ autokráciái fognak meggyengülni és nem a demokráciák. 

Amikor az ENSZ-ben el kellett ítélni mit Oroszország művelt, csak mindössze négy állam nem szavazta meg. A háborút Putyin kezdte és egy szavába kerülne csak befejezni a háborút. Láthathatja, hogy Ukrajna mögött nagyon komoly tmogatás van, fegyverekben, ellátásban és gazdasági segítségben. És segítünk másként is - folytatta az amerikai elnök. Csak Lengyelország befogadott másfél millió menekültet a háború dúlta országból. Hasonló szimpátia övezi az ukrán ellenállást az Egyesült Államokban is.

Putyin háborúja globálisan is szenvedést hozott, elég ha csak a világszerte mutatkozó élelmiszerválságra gondolunk. 

De ne feledkezzünk meg az ezrekről sem, akik már eddig is életüket áldozták hazájukért. És persze nem csak a katonák, de a tanárok, munkások, parasztok.

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató