2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Letartóztatták a külföldi sofőrt, aki ittasan letarolta a körúti villamosmegállót, megölve egy embert

A Budai Központi Kerületi Bíróság március 21-ig elrendelte annak a külföldi állampolgárnak a letartóztatását, akit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt vasárnap hajnali 2-kor az autójával a József körúton a Blaha Lujza tér felé haladt, amikor a Baross utcai kereszteződésnél elvesztette az uralmát a kocsi felett, az autó megcsúszott, majd először a menetirány szerinti bal oldalon található villamosmegálló gyalogoskorlátjának, később utasvárójának ütközött, letarolva egy ott lévő gyalogost, aki szörnyethalt. A kocsi ezután tovább sodródott, végül egy villanyoszlopnak csapódva állt meg.

Az intézkedő rendőrök által a helyszínen elvégzett légalkoholmérés a gyanúsítottnál pozitív eredményt mutatott. A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyészség a terhelt jelenlétének biztosítása érdekében, a szökés, elrejtőzés veszélyének megakadályozása miatt a terhelt letartóztatását indítványozta. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított külföldi állampolgár, aki Magyarországon tartózkodási hellyel rendelkezik.

A nyomozás elsődleges adatai alapján felmerült annak gyanúja, hogy a terhelt a cselekmény elkövetésekor ittas állapotban volt: a légalkoholmérő készülék pozitív eredménye mellett a gyanúsított a helyszínen elismerte, hogy a vezetés előtt alkoholt fogyasztott. Figyelemmel arra, hogy a terhelt cselekménye a szakértői vizsgálat eredményétől függően súlyosabban is minősülhet, illetve a terhére rótt bűncselekmény köre is bővülhet – így a bizonyítottság esetén kiszabható büntetés mértéke is nőhet –, ezért alappal lehet tartani attól, hogy a terhelt jelenléte az eljárás során kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedéssel biztosítható. A végzés végleges.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató