2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

The Wall Street Journal: Biden átformálná Európa hozzáállását Kínához, de Orbán akadályozza a terveit

Kína vezető diplomatája, Wang Yi magyarországi látogatása kiverte a biztosítékot a Nyugaton.

Kína vezető diplomatája, Wang Yi Peking egyik legmeghatározóbb európai partneréhez látogatott. Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy Budapest eltökélt szándéka a Pekinggel való kapcsolatok megerősítése, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok aggódik az országba irányuló, egyre növekvő kínai befektetések miatt – olvasható a Wall Street Journal cikkében, amit a mandiner szemlézett.

A lap szerint a látogatás ellentétben állt a Wang úr egyhetes európai látogatása során tartott többi találkozóval, melyek során, az Egyesült Államokkal való növekvő feszültség idején, a a kapcsolatok erősítésére törekszik a kontinensen.

A Wall Street Journal leírja, hogy Budapesten Orbán vacsorán tárgyalt Wang úrral, hétfőn pedig Szijjártó Péter külügyminiszterrel találkozott. Kifejtették, hogy a látogatás rávilágított arra, hogy miközben a Biden-adminisztráció a nyugati egység fenntartására törekszik az orosz agresszióval szemben, Washington mindazon kísérletei, hogy formálják Európa Kínához való hozzáállását, akadályba ütköznek Orbánban. A lap megjegyzi: a Magyarországon immár öt cikluson át kormányzó miniszterelnök volt az első az Európai Unióban, aki aláírta az Egy övezet, egy út memorandumot Pekinggel, amely az országot Szerbiával összekötő, kínai építésű vasútvonalat finanszírozta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató