2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az IDEA felmérte: Három éve nem volt ilyen alacsony a Fidesz támogatottsága

Újra csökkent, a lélektani határ alá süllyedt a Fidesz támogatottsága - derül ki a balliberlis IDEA intézet  2023. január 30. és február 15. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményéből.

Böcskei Balázs az IDEA kutatási igazgatója

 

Megjegyezték azt is, hogy ez "kevés politikai kockázatot hordoz a párt számára."

A február elején készített közvéleménykutatás szerint egy rövid stagnálást követően újra csökkent a kormánypárt támogatottsága a teljes, választókorú népesség körében (29%). Ezt azt jelenti, hogy a magyar népesség 29 százaléka szavazna a pártra, ami két százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábban mért eredményekhez képest. Az IDEA azt írja, ez egy fontos lélektani határpont, ugyanis az intézet által készített kutatások során 2019. január óta egyetlen hónapban sem mért 30 százalék alatti támogatottságot a Fidesz esetében. Megjegyezték: azok, akik elpártoltak a Fidesztől, továbbra sem erősítik az ellenzéki pártokat, hanem az ismeretlen preferenciájúak egyre bővülő táborát erősítik. 

Azt is hozzátették, hogy egyelőre nem látni, hogy ez egy tartós tendenciát jelez-e, vagy egy egyedi esetről van szó, ezt későbbi kutatásokkal érdemes ellenőrizni majd. 

A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál ugyanis nem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalék. Azaz a Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti - fűzték hozzá. 

Az ellenzéki oldalon, 2023. januárjához képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12%, –), mögötte a Mi Hazánk áll 7 százalékos támogatottsággal (+1%). Az IDEA Intézet mérése szerint továbbra sincs más ellenzéki párt, amely önállóan indulva elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos választottságot. A Momentum Mozgalom 4, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékon áll, míg a többi ellenzéki párt támogatottsága 1–2 százalék körüli szinten stagnál (MSZP 2%, Jobbik 2%, LMP-Párbeszéd 1-1%). 

A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A DK támogatottsága továbbra is 20 százalék, amelyet a Mi Hazánk követ 9 százalékkal. Ebben a szűk választói rétegben a Momentum (6%) és az MKKP (5%) is a parlamenti bejutási küszöb határán áll. Az IDEA Intézet mérése szerint a Jobbik helyzete ugyanakkor kritikus, mert 2022. február folyamán ebben az aktív választói közegben is mindössze két százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Fidesz támogatottsága határpont körüli szinten lehet. 

"Minden olyan szavazó, aki a 2022-es választási kampányban a kormányzati intézkedések vagy az orosz agresszió nyomán kitört háború miatt a kormánypárt mögé állt, 2022 végére eltűnt a párt mögül.

Az IDEA Intézet mérése szerint 2022. február folyamán támogatottsága kissé tovább csökkent, és most először süllyedt a 30 százalékos lélektani határ alá. Ez a hibahatáron belül támogatottság-vesztés erős figyelmeztető jel a kormány számára, azonban politikailag mégsem katasztrofális, mert az ellenzéki oldal nem tud profitálni a Fidesz 2022 ősz óta tartó vesszőfutásából" - írták, majd ismertették: nem az ellenzéki pártok támogatottsága, hanem a pártot nem választók tábora lesz egyre nagyobb arányú. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató