2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kocsis Máté: Orbán Viktor arra kérte a Fidesz-frakciót, hogy támogassa a finn és svéd NATO-csatlakozást

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Egyesült Államok és Magyarország érdeke nem találkozik egymással.

Kihelyezett frakcióülést tartottak a kormánypártok, az Index összefoglalója szerint az eseményt követő sajtótájékoztatón Kocsis Máté egyértelművé tette:

mindenkivel szemben érvelni fognak, aki bele akarja sodorni Magyarországot a háborúba,

az amerikai nagykövet pedig számos nyilatkozatában erre törekszik. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: van egy amerikai érdek, amit a nagykövet képvisel, tiszteletben tartják, hogy van ilyen, de van magyar érdek is,

ez esetben úgy fest, hogy ez a kettő érdek nem találkozik egymással”

– fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Határozat születik a magyar álláspontról
Kocsis Máté leszögezte, nyomás alatt van az ország azok részéről, akik bele akarják sodorni Magyarországot is a háborús konfliktusba, ez a nyomás jellemzően politikai, de a „dollárbaloldalra” gondolva anyagi érdekeltség is lehet a dologban. A Fidesz frakcióvezetője szerint most már a magyar Országgyűlésnek is olyan határozata lesz, amely a magyar álláspontot rögzíti.

Világossá tette, hogy a magyar érdek felett semmi nem áll,

minden humanitárius segítséget megadnak, Oroszország agresszióját elítélik, de ez nem egyenlő azzal, hogy veszélybe sodorják az országot.

„Vita volt”
Arra a kérdésre, hogy a svéd és finn NATO-csatlakozással kapcsolatban milyen arányban volt megosztott a frakció, Kocsis Máté azt válaszolta: nincs ilyen szám, vita volt. Arról még nem döntött hivatalosan a frakció, hogy támogatják-e a csatlakozást, a miniszterelnök arra kérte a frakciókat, hogy támogassák.

A javaslatnak azonban vannak ellenzői.
Annak kicsi esélyt ad Kocsis Máté, hogy végül ne támogatnák a parlamentben a két ország csatlakozását. De az érintett országok politikusainak alaptalan vádaskodásai nincsenek rendjén. Simicskó István megerősítette, hogy a KDNP is támogatni fogja a két ország csatlakozását, de vannak fenntartások, aggályok amiatt, hogy eszkalációt jelenthet a svédek és a finnek NATO-csatlakozása.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató