2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Republikon: Növelni tudta támogatottságát a Fidesz, az ellenzék kuka

Kismértékben, de hosszú idő után növelni tudta a támogatottságát a Fidesz–KDNP. A párt támogatóinak száma tavaly április óta folyton morzsolódott, azonban most megállt – derül ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából.

A kutatás eredményeit a Telex közölte, ezek alapján a kormánypártok a teljes népesség körében februárban 33 százalékon állnak, ez egy százalékkal több, mint egy hónapja. A növekedés hibahatáron belüli, de azért figyelemre méltó, mert a Republikon kutatásai alapján a Fidesz–KDNP népszerűsége a tavalyi választás óta folyton csökkent. A pártválasztók körében is erősödtek, 45-ről 47 százalékra.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 10–15. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint
reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: ± 3,2 százalék.

A Republikon elemzése szerint a népszerűségvesztés megállásának egyik oka, hogy február elején megérkeztek a 13. havi nyugdíjak, ami a párttól elforduló bizonytalan választókat visszatéríthette a kormánypárthoz.

Emellett befolyásoló lehet az is, hogy míg a Fidesz konzisztens mondanivalót közvetít a válságról a választóknak, addig az ellenzék nem tudta hatékonyan felállítani kommunikációjában azt az ok-okozati kapcsolatot, hogy a Fidesz hibás politikája és a tomboló válság kapcsolatban állnak egymással – írja a kutatás.

Az ellenzéki pártok körében továbbra sincs nagy elmozdulás: a többség népszerűsége stagnál vagy csökken. Továbbra is a DK a legnagyobb ellenzéki párt, de ahogy az előző hónapban, a pártválasztók körében továbbra is 20, a teljes népesség körében pedig 14 százalékon állnak. Úgy néz ki, hiába az átigazolások és az évértékelő.

A Mi Hazánk támogatottsága immár második hónapja csökken: a teljes népesség körében 5, a pártválasztókéban 7 százalékon állnak. Ezzel egyre közelebb kerülnek az MSZP-hez és a Momentumhoz. Úgy néz ki, február nem a jobboldali pártok hónapja:

a Jobbik szintén 1 százalékpontot veszített a teljes népesség, és 2 százalékpontot a pártválasztók körében – így most 2, illetve 3 százalékon állnak. Ezzel a Jobbik egy szintre került a Párbeszéddel és az MKKP-vel, így a párt kivívta a kis párt megnevezést

– írja a Republikon.

Az MSZP és a Momentum támogatottsága változatlan: teljes népesség körében 4-4, a pártválasztók között 6-6 százalékon állnak. A Momentumnál Donáth Anna visszatérésének egyelőre sem pozitív, sem negatív hatása nem volt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató