2024. március 30. - Zalán
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon23°13°

Fidesz: A kommunista diktatúra bűnei soha nem évülhetnek el

A több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre emlékezünk.

„Emlékezzünk minden áldozatra, emlékezzünk arra is, hogy volt egy olyan rendszer, amelyik nemcsak az áldozatok életét vette el, hanem elvett lehetőséget, elvett szabadságot, elvett emberséget” – írta a kommunizmus áldozatainak emléknapján közösségi oldalán a Fidesz, erről a Magyar Nemzet tudósít. A párt közlése szerint a kommunista diktatúra bűnei soha nem évülhetnek el.

Az Országgyűlés 2000-ben minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

A portál emlékeztet: 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.

Hangsúlyozták: A politikus emblematikus letartóztatása az első állomása volt annak az eltervezett folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt. A kisgazda képviselő önkényes fogvatartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált, s jól jellemezte a pártállami rezsim majdnem fél évszázados uralmát.

Kovács Béla sorsa egyfajta típuspéldája lett azoknak, akiket ma a kommunizmus áldozataiként tarthatunk számon. A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát százmillióra becsülik.
Kelet-Közép-Európában számuk eléri az egymilliót. Ennyien vesztették életüket éhínség miatt, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzések során – foglalják össze.

Azt is megemlítik, hogy jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport-, politikai vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Február 25-én emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre  – olvasható az emléknap kormányzati oldalán.

Ma a Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható. A létesítményben 11 órától beszédet mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, majd a megemlékezés végén közös gyertyagyújtás lesz a Hősök falánál.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató