2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Macron áprilisban Kínába utazik

A francia elnök arra kéri Pekinget, segítsen nyomást gyakorolni Oroszországra az „agresszió beszüntetése és a béke megteremtése érdekében”.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton bejelentette, hogy április elején Kínába utazik, és felszólította Pekinget, segítsen nyomást gyakorolni Oroszországra az „agresszió beszüntetése és a béke megteremtése érdekében”.

„Az a tény, hogy Kína vállalja a részvételt a béketeremtést célzó erőfeszítésekben, mindenképpen jó dolog” – jelentette ki a francia elnök egy nappal azután, hogy Kína közétett egy 12 pontos béketervet, amelyben tárgyalásokra és politikai megoldásra szólít fel.

Emmanuel Macron, aki a szombaton megnyílt párizsi Mezőgazdasági Szalonon tett látogatása során beszélt erről, felszólította Pekinget, hogy

ne szállítson semmilyen fegyvert Oroszországnak, és segítsen nyomást gyakorolni Moszkvára,

hogy soha ne vessen be se vegyi, se atomfegyvert, és a tárgyalások előtt állítsa le az agressziót.

Kína néhány hete próbál közvetítői szerepet játszani az ukrán-orosz konfliktusban. Ukrajna orosz lerohanásának évfordulóján közzétett tizenkét pontos dokumentumában Peking egyértelműen ellenzi atomfegyver bármilyen bevetését. Kína tartózkodott az ENSZ-közgyűlésben az ukrajnai háború ügyében tartott legutóbbi szavazáson. Az ott elfogadott határozat felszólítja Oroszországot csapatai haladéktalan kivonására Ukrajnából.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató