2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ismét megrongálták a belgrádi pride irodáját

Ismeretlen tettesek a múlt hétvégén graffitivel fújták le a belgrádi pride irodjának kirakatát. A szervezet Twitteren közölte a hírt. Tavaly júniusban is  történt már hasonló eset, akkor a kamerafelvételeket is közzétették.



A Belgrád Pride 2001-ben próbált először felvonulást szervezni, ami erőszakba torkollott, majd 2010-ben engedte csak a hatóság az újbóli szervezést, de itt is megtámadták a menetet. Ezután a hatóságok megpróbálták betiltani a pride-ot, de az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a gyülekezési jog megsértését. Innentől a koronavírus-járványig minden évben, viszonylag nagyobb bonyodalom nélkül lezajlott az esemény.

2022-ben Belgrád adott otthont a EuroPride felvonulásnak, aminek szervezése rengeteg problémába ütközött, többször is megpróbálták a hatóságok megakadályozni a megrendezését. Végül azonban sikeresen megtartották, azonban a EuroPride bejelentése óta a Belgrád Pride-ot folyamatos fenyegetések érik.

A szervezők úgy nyilatkoztak, “a gyűlölet és a diszkrimináció ijesztő növekedésének” lehetnek szemtanúi Szerbiában. A Belgrád Pride a kormányt is kritizálta, szerintük ugyanis különbséget tesznek graffitis vandalizmusok között is, mert “egyes állami hatóságok” védik a “veszélyes nacionalista üzeneteket tartalmazó graffitiket”.

A balkáni országban nem engedélyezett az azonos nemű párok házassága, az ortodox egyház pedig hevesen ellenzi a “családi értékek” “meggyalázását”.  Ugyancsak nincs törvény az átnevelő terápiák ellen sem.

Egy 2012-es felmérés szerint a szerbek 48%-a gondolta úgy, hogy a homoszexualitás betegség. Ez 2018-ra 38%-ra csökkent ugyan, de a megkérdezettek 90%-a például ellenzi, hogy LMBTQ személy gyermeket fogadhasson örökbe. 2021-ben az egyenlő házasságot továbbra is kevesen támogatták (26%).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató