2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Több ezer tüntető követelte a németországi amerikai Ramstein bázis bezárását

Több ezren tüntettek a németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományban található amerikai Ramstein légibázis előtt, követelve annak bezárását.

A rendőrség szerint mintegy 2500 ember gyűlt össze a megmozduláson. A gyűlés összességében békésen zajlott - jelentették.

A közvetítéseken látható volt, hogy az emberek a légibázis bezárását követelő transzparenseket tartottak a kezükben. A tüntetők azt is követelték, hogy minél hamarabb folytassanak béketárgyalásokat az ukrajnai konfliktusról. A résztvevők egy része Oroszország és a Donyecki Népköztársaság zászlajai vitte.



A tiltakozó akciót több tucat békemozgalom szervezte. A tüntetéseken jobboldaliak, összeesküvés-elméleteket vallók és az oltásokat bírálók is részt vettek. A szervezők a helyszínről arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi időkben már nem számít az emberek politikai színe, és a térképen olyan pontok, mint a Ramstein bázis vagy Büchel, ahol az amerikai atomfegyvereket tárolják, a konfliktus eszkalálódásának célpontjaivá válhatnak.

Az észak-németországi légibázis az amerikai légierő legnagyobb, az Egyesült Államokon kívüli fellegvára és európai főhadiszállása (United States Air Forces in Europe, USAFE), a NATO egyik bázisa. Mintegy 15 ezer katona és mintegy 30 ezer civil állomásozik a helyszínen. Ramstein egyike annak a két németországi bázisnak, ahol állítólag nukleáris robbanófejeket tárolnak.

A 2011-ben Ramsteinbe telepített 603. amerikai légi- és űrműveleti központ koordinálja és ellenőrzi az amerikai drónokat Irakban, Afganisztánban, Szomáliában, Jemenben és Pakisztánban. Németországban széles körű nyilvános vita folyik az ország és a hatóságok részvételéről a nemzetközileg kétes hírű "drónháborúkban".
Emellett a légibázison ülésezik a NATO-országok és szövetségeseik Ukrajnának nyújtott támogatással foglalkozó kapcsolattartó csoportja. Maga a Kijevnek a nyugati partnerek által nyújtott támogatás formátuma is a katonai létesítményről kapta nem hivatalosan a nevét.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató