2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Belarusz partizánok robbanthattak fel egy orosz katonai repülőgépet Minszk közelében

Belarusz kormányellenes aktivisták vállalták magukra a felelősséget egy orosz A–50-es felderítő repülőgép elleni dróntámadásért, amelyet állítólag vasárnap hajtottak végre a belarusz főváros, Minszk közelében – írja a Reuters.

A BYPOL nevű ellenzéki szervezet vezetője, Aliakszandr Azarov a Telegramon írta meg, majd a lengyelországi székhelyű ellenzéki belarusz hírszolgáltató, a Belsat is beszámolt róla, hogy belarusz partizánok dróntámadást hajtottak végre egy, az országban állomásozó orosz katonai repülőgép ellen.

A BYPOL ellenzéki politikusokat támogató, volt rendfenntartó tiszteket tömörítő csoport. A szervezetet Belaruszban terrorszervezetnek bélyegezték.

A Minszk melletti Macsuliscsi légi támaszponton állomásozó Berijev A–50-es repülőgép elülső és középső része, valamint a radarantennája sérült még két robbanás következtében – jelentette a BYPOL.

„Drónok voltak. A művelet résztvevői belaruszok. Biztonságban vannak, az országon kívül” – írták.

Szvetlana Tyihanovszkaja volt belarusz elnökjelölt és ellenzéki vezető tanácsadója, Franak Viacorka a Twitteren azt írta, ez lehet a belarusz ellenzék legsikeresebb szabotázsakciója 2022 eleje óta.

Egyelőre Oroszország és Belarusz sem erősítette meg hivatalosan a támadást, és független források sem erősítették meg azt.

A Reuters jelentése szerint Oroszország egy évvel ezelőtti ukrajnai inváziójának kezdete óta számos szabotázsakció történt Belaruszban és az Ukrajnával határos orosz régiókban. Különösen a vasútvonalakban tettek károkat eddig.

Bár Belarusz továbbra sem vesz részt közvetlenül az ukrajnai háborúban, Oroszország stratégiai partnereként engedélyezte, hogy az orosz erők állomáshelyként használhassák a területét, és közös hadgyakorlatokat is tartanak az országban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató