2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Spanyol lap: Ha valaki azt szeretné, hogy országa a fehér nacionalizmus bástyájává váljon, akkor Orbán Magyarországa a példa

A szerző természetesen siet leszögezni, hogy Amerika a „szabadság szigete”.


 Az El País vasárnapi print számában Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász közölt véleménycikket arról, hogy milyen kultusza van Vlagyimir Putyinnak az amerikai konzervatívok körében. A szerző megjegyezte, hogy nem Putyin az egyetlen külföldi „autokrata”, akit az amerikai jobboldal kedvel, cikkében természetesen előkerül a magyar miniszterelnök is.

Krugman szerint a Orbán Viktor is a konzervatívok ikonjává vált, a CPAC rendezvényeinek kiemelt előadója, amely szervezet még az egyik konferenciáját is Budapesten tartotta. A szerző sajnálattal ismeri el, hogy a konzervatívok Orbán iránti rajongása racionálisnak tekinthető a jobboldal céljainak ismeretében.

Ha valaki azt szeretné, hogy országa a fehér nacionalizmus és a társadalmi antiliberalizmus bástyájává váljon, akkor Orbán Magyarországa mutatja a példát.

Krugman szerint az amerikai Republikánus Párt nagy része ezt akarja, ennek ellenére „Orbán szerinte nem alanya semmilyen jobboldali személyi kultusznak. Hány konzervatív amerikai tudja egyáltalán, hogy néz ki?” – írja Krugman.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató