2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A törökországi tragédiát megjósoló tudós "mega-földrengést" jósolt Oroszországnak

Frank Hoogerbeets holland szeizmológus új földrengéseket jósol márciusban.

Frank Hoogerbets szeizmológus, aki Törökország és Szíria pusztító földrengéseire figyelmeztetett, a Naprendszer Geometriai Felmérése (SSGEOS) nevezetű YouTube-csatornáján azt mondta, hogy márciusban újabb rengések érhetik el Oroszországot a Távol-Keleten.

A kutató szerint a Föld, a Merkúr és a Szaturnusz kritikus geometriájának március 2-án és 5-én bekövetkező konvergenciája miatt március 3-4-én vagy március 6-7-én egy 8,5-es vagy annál nagyobb erősségű "mega földrengés" érheti a Földet.

"Egy sokkal szembetűnőbb ingadozás ismét a Csendes-óceán nyugati részét jelölte meg. Kamcsatkától, a Kuril-szigetektől és Japántól északra, a Fülöp-szigetek felett, valamint Celebes, Halmahera, esetleg még az indonéziai Banda-tenger felett is. Március 3-ra vagy 4-re válhat jelentőssé" - mondta Hoogerbets.

"Március első hete nagyon fontos lesz. Erős vagy nagyon erős szeizmikus eseményt láthatunk. Ez olyasvalami, aminek mindent a legmagasabb fokú riadókészültségbe kell helyeznie. Ha földrengésveszélyes területen tartózkodik, mindig szüksége van egy földrengésvédelmi tervre. Az előrejelzéstől függetlenül szükség van egy földrengés elleni vészhelyzeti tervre. Ha a föld elkezd rázkódni, nagyon gyorsan ki kell tudni jutni a házból vagy az épületből. Ez életet menthet"

- magyarázta a tudós.

Február 3-án Hoogerbits azt jósolta, hogy "előbb-utóbb" egy ilyen 7,5-ös erősségű rengés fog bekövetkezni Törökország déli részén, a szíriai határon.

A délkelet-törökországi Kahramanmaras tartományt február 6-án kilenc óra különbséggel 7,7 és 7,6 erősségű földrengés rázta meg. A rengéseket, amelyeket több száz utórengés követett, az ország 11 tartományában és a szomszédos államokban, köztük Szíriában is érezték. A hatóságok szerint az "évszázad katasztrófájáról" volt szó, amelyre még nem volt példa. A rengések halálos áldozatainak száma meghaladta a 45 ezret - közölte az AFAD.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató