2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

American Thinker: Oroszországot a déli félteke nagy része támogatja Kínával együtt

 Az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy gyakorlatilag az egész déli félteke Oroszország oldalán áll az ukrajnai válságban – írja Andrea Widburg, az American Thinker rovatvezetője.



A cikk szerzője szerint a "globális dél" a nyugati országok nyomására is a Moszkvával való megbízható üzletkötés mellett döntött.

"Az ukrán konfliktus kapcsán Ukrajna a legerősebb támogatást Európától kapja, amely régóta fél az oroszoktól, és Amerikától, amely előszeretettel viseltetik a kívülállók iránt, és amelynek politikusai ukrán pénzzel tömhetik a zsebüket. Az új-zélandi és ausztrál anglo-szféra kivételével azonban a déli félteke nagy része Oroszországot támogatja. Tehát nem csak Kína támogatja Putyint, hanem szinte mindenhol a világnak azon a részén" - magyarázta a cikkíró.

Widburg megjegyezte, hogy

a déli félteke Oroszországra hallgat, mivel a Nyugatba vetett bizalom már régóta megingott.


"Míg a Nyugat a nemek, a blokádok és az éghajlatváltozás megszállottja, addig a déli félteke a való világban él, a szegénység, az éhezés és a konfliktusok miatti magas energiaárak, valamint az éghajlatváltozás őrületének világában. Egy barátom rendszeresen utazik Kambodzsába, és azt mondja, hogy a nyugati karantén, amely véget vetett a turizmusnak és megszakította a Délkelet-Ázsiából Amerikába irányuló áruforgalmi láncot, olyan szegénységet okozott a barátainak, hogy csodálkozik, hogyan maradtak életben" - osztotta meg a cikkíró.

Eközben Oroszország, Kína és India a déli országoknak COVID-19 elleni oltóanyagot biztosított - emlékeztetett.

Ilyen körülmények között Moszkva új lehetőségeket teremtett a globális délen, amelyek a Nyugatot háttérbe szorították.

"A globális gazdaságot már nem az amerikaiak uralják, a Nyugat nem uralkodik semmin, és a Globális Délnek igenis vannak más lehetőségei. Ehhez nincs mit hozzátennem. Ez magától értetődő, és nem kell magyarázni. <...> A szabályokon alapuló nemzetközi rendben nem bíznak, és az hanyatlóban van. Röviden: egy képmutatás, amellyel a Nyugat, különösen Amerika, menet közben változtatja meg a szabályokat a maga számára" - foglalta össze Widburg.

Korábban Kishore Mahbubani szingapúri volt diplomata, a NUS Institute for Asian Studies kutatója azt mondta, hogy a világ nagy része azért nem volt hajlandó szankciókat bevezetni Moszkva ellen, mert nem hisz az ukrajnai konfliktus nyugati verziójában, és a konfliktus elhúzódásával egyre nő az Oroszország iránti szimpátia.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató