2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Helsinkiben Erdogan plakátot gyújtottak fel a török nagykövetség előtt (Videó)

Erdogan-plakát elégetése miatt nyomoz a finn rendőrség. A vasárnapi akció után négy embert vettek őrizetbe a helyszínen, akiket azóta szabadon engedtek.

Tüntetők vasárnap elégették Recep Tayyip Erdogan török elnök képét a helsinki török nagykövetségnél - jelentette szerdán az Ilta-Sanomat nevű lap.

Heikki Porola, a helsinki rendőrség főfelügyelője elmondta, hogy az incidenst a Kaivopuisto kerületben szolgálatot teljesítő rendőrjárőr figyelte meg.

"Ha valamit elégetnek egy nyilvános helyen, az érdeklődést kelt, és ha megállapítják, hogy az a török elnök képe, akkor felmerül a gyanú, hogy becsületsértés bűncselekménye történt" - mondta Porola az STT finn hírügynökségnek szerdán.

Porola szerint a kép elégetése bűncselekmény lehet. "Ha valakiről azonosítható képet égetnek el, az megfelelhet a bűncselekmény jegyeinek" - mondta.

Porola elmondta, hogy a rendőrséget nem értesítették előre a tüntetésről, ahogy azt a törvény előírja. Elmondása szerint körülbelül 20 résztvevő volt, akik álarcot viseltek. Négy embert a helyszínen őrizetbe vettek, de azóta szabadon engedték őket. A becsületsértés mellett néhány tüntetőt hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak.



A tüntetést társszervező Action Group for Kurdistan (Akciócsoport Kurdisztánért) sajtóközleménye szerint a rendőrség agresszívan reagált, és az egyik tüntetőt paprikaspray-vel lefújta.

Porola elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy bármilyen spray-t vagy gázt használtak volna a rendőrök.

Az Ilta-Sanomat szerint az őrizetbe vettek között "finn anyanyelvűek és külföldi származásúak egyaránt" voltak. A lap szerint a tüntetést az antiautoritárius "A csoport" szervezte a Kurdisztáni Akciócsoporttal közösen. (Antifák, a Budai Várban is a kurd terrorista szervezet jelképeit mutogatták - a szerk.)

Azt mondták, hogy Törökország Kurdisztán elleni offenzívája, totalitárius belpolitikája és az Ankara számára kiadott fegyverexport-engedélyek ellen tiltakoznak.

Hétfőn a Reuters arról számolt be, hogy Törökország márciusban Brüsszelben folytatja a NATO-tárgyalásokat Svédországgal és Finnországgal. Ez a januári halasztást követően történt, amelyet egy stockholmi Korán-égetéses tüntetés váltott ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató