2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Árnyék Klára: Nem gátol a férjem, 55 százalékos üvegplafont tűztem ki célul magamnak

A DK EP-képviselője a Partizánban elmondta: férje, Gyurcsány Ferenc személye nem gátolja az ő politikai érvényesülését. Azt is kijelentette, hogy sem ő, sem pártja tagjai nem érintettek a brüsszeli korrupciós botrányban.

Szerda délután interjút adott a Partizánnak Dobrev Klára. A 60 perces beszélgetés délután 6 órakor jelent meg a You Tube-on.

Az első kérdés a kormányfő évértékelőjére vonatkozott. Dobrev szerint Orbánnak fogalma sincs, merre vezeti az országot. Úgy folytatta, hogy ha ő lenne kormányon, hasonló vállalásokat tenne az infláció leszorításával kapcsolatban, mint a miniszterelnök, azzal a különbséggel, hogy ő ezt meg is tudná valósítani. 

Ki is derült, hogy hogyan: megállapodna az Európai Unióval, így „állítaná helyre a bizalmat” a piaci szereplőkben. 

A műsorban hamar a DK-ra terelődött a szó. A politikus leszögezte: a legerősebb ellenzéki pártnak szociáldemokrata programot akar adni, mert csak ez mutathat alternatívát az Orbán-rendszerrel szemben.

A számukra kudarcos április 3-i választásról Dobrev azt mondta: nagy levegőt kell venni, és szembe kell nézni azzal, hogy a nap végén a matematikának van döntő szerepe ebben a választási rendszerben, ezért nem lehet engedni az egy az egy elleni felállásból az országgyűlési választásokon a választókerületekben. Dobrev tehát nem ért egyet azokkal a kijelentésekkel, hogy az összefogás halott lenne, mert az „matematikai szükségszerűség” Azt is kijelentette, hogy a koalíciós kormányzásban hisz, és

olyan országban szeretne élni, ahol több erős párt vitatkozik egymással a szakpolitikai kérdésekben. 

Arra a felvetésre, hogy a DK-t olyan vádak is érik, hogy a színfalak mögött a Fidesszel kollaborál, Dobrev azt mondta: ha ezek perképesen fogalmazódnak meg, akkor rágalmazás miatt perelni fognak, mert ők a Fidesz legkérlelhetetlenebb ellenfelei, és soha nem boltoltak a kormánypárttal.

Dobrev azt a vádat is visszautasította, hogy ne adna interjút a sajtónak. Elmondta: kollégáit megkérte, hogy állítsanak össze egy statisztikát arról, hogy havi bontásban hányszor nyilatkozik ő, vagy bármelyik árnyékkormány-tag, és ebből kiderül: az ellenzéki pártok közül messze a DK-sok állnak a legtöbbet a nyilvánosság rendelkezésére.

Ezután kritikával illette a „független” sajtót, mely szerinte „nem elég fogékony” pártja szakpolitikai javaslataira.
„Az a fő feladat, hogy mindenki erősödjön. Nem az a baj, hogy a DK erősödik, hanem az, hogy a többi párt nem” – tért vissza a rivális pártokra Dobrev. A műsor ezen pontján Gulyás Márton szóba hozta a Gyurcsány-párt személyzeti politikájét, azt a kérdést szegezve Dobrevnek, hogy nem gondolja-e, hogy hiteles baloldali politikát csak hiteles emberekkel lehet folytatni?

„Baloldalinak lenni, az egy folyamatos vita, és egy folyamatos értékelés. Az európai mainstream baloldal a 2008-as válságután erőteljesen magévá tette a stabilizációs politikát, olyan kompromisszumokat kötöttünk akkor, amivel már nem értünk egyet, és az egész európai politika, beleértve a konzervatívokat is, elment balra” – ecsetelte Dobrev, aki a Ráczné Földi Juditra vonatkozó kérdésre

úgy felelt: a DK-s politikus elkövetett egy hibát, (részben érzelmi okokból, az exférje sugallatára) de nem lopott, csalt, mert „egy tisztességes ember”. 

Végül szóba került a „Gyurcsány-probléma” is. Dobrev felidézte: állandóan üvegplafonokról beszéltek a DK-val kapcsolatban, először 1, majd 5, 10 és 15 százalékos tetőről, ehhez képest most 20 százalékon állnak. „Én az 55 százalékos üvegplafont tűztem ki célul” – tette hozzá. Kérdésre leszögezte: nem lenne könnyebb az érvényesülése Gyurcsány nélkül, ahogy Vadai, Varjú, Molnár Csaba vagy Bodnár Zoltán nélkül sem.

Dobrev kérdésre azt is leszögezte: sem ő, sem pártja tagjai nem érintettek a brüsszeli korrupciós botrányban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató