2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be

Olyan lakókat is kitesznek az idősek otthonából, akik lélegeztetőgépen vannak. Ennek oka, hogy a migránsotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok - olvasható a Bennfentes.net-en.

Dráma a berlini idősek otthonában - az idősek sírtak, amikor kilakoltatták őket - tudósít a FOCUS.

Egy berlini idősek otthonának migránsszállássá alakítása a szomszédos lakóotthon lakóit is elbizonytalanítja. Már könnyek is folytak az intézmény kilakoltatása miatt, amelynek néhány lakója légzőkészülékkel van ellátva. Közben egyre nő a Paul Gerhardt Stift igazgatójával szembeni ellenérzés.

A berlini "Wohnen & Pflege Schillerpark" idősek otthonának migránsok elhelyezésére történő átalakítása egyre nagyobb felháborodást vált ki a Stift területén lévő, idősek számára fenntartott ápolási és lakóotthonokban. A Wedding kerületben található idősek otthona, amelynek egykor 110, különböző ápolási fokozatú lakója az év végéig kénytelen elhagyni otthonát, a Johannisstift Diakonie (JSD) intézménye. A tulajdonos a Paul Gerhardt Stift (PGS), amely eredetileg 2006-ban 25 évre bérbe adta az épületet a Johannisstiftnek.

Az első migránsok már be is költöztek a még ki nem ürített idősek otthonába

"A kilakoltatások során már könnyek folytak az érintettek között, akiknek felmondtak. Napokig konténerek álltak az épület előtt, a bútorokat egyszerűen kidobták" - mondta a FOCUS Online-nak a közvetlenül az idősotthonnal szomszédos lakóotthon egyik lakójának hozzátartozója, amit szintén a Paul Gerhard Stift üzemeltet. A JSD szerint a lakók mintegy felének már felmondtak, hogy 2022 végéig el kellett hagyniuk az otthont. A másik felének 2023 végéig kell elhagynia a lakásokat. Időközben az első menekültek beköltöztek a két felső emeletre.

Berlin: "A Paul Gerhard Stift bejelentette saját igényeit"

A használatváltoztatásról szóló megállapodások, amelyek a Johannesstift munkatársai szerint "évekig elhúzódtak", a jelek szerint heves vitákhoz vezettek a két egyházi alapítvány között. Míg Martin von Essen lelkész, a Paul Gerhard Stift vezetője november 16-i nyilatkozatában azt akarta elhitetni a Johannisstift Diakonie munkatársaival és lakóival, hogy az idősek otthonának bezárására a Johannesstift Diakonie kérésére került sor, a JSD tagjai ennek éppen az ellenkezőjét állítják. "A Paul Gerhardt Stift 2021-ben saját igényeit jelentette be" - mondta Lilian Rimkus, a JSD szóvivője a FOCUS online-nak.

A JSD azonban azért egyezett bele a bérleti szerződések 2021 év végi, idő előtti felmondásába, mert "a bérleti és bérleti szerződések alapján elfogadott bérleti díjemelésekkel kapcsolatos elképzelések eltérőek" - jellemezte Rimkus a mély nézetkülönbségeket egy hétfő esti nyilatkozatban.

Amikor a lakók és a személyzet teljes átköltöztetésére irányuló kísérlet egy másik otthonba kudarcba fulladt, a JSD tavaly úgy döntött, hogy 2023 végéig felmond az időseknek. Az érvelés az volt, hogy az otthon működésének hosszú távú tervezése nem lehetséges, sem a lakók, sem a személyzet számára. Rimkus a FOCUS Online-nak elmondta, hogy több lakó már saját elhatározásából kezdett új lakhelyet keresni.


Az egyházi alapítvány fütyül a súlyos következményekre az idős, gondozásra szoruló lakosokkal kapcsolatosan

Bizarrnak tűnik, hogy az idős, gondozásra szoruló idősek tartózkodása, akik jól megérdemelt időskori éveiket szerették volna békében és méltóságban élvezni, a jelek szerint a protestáns egyház két intézményének bérleti díjról szóló vitája miatt meghiúsul, és hogy végül az időseket kirúgták és ki is fogják rúgni.

Ezen a ponton teljesen mindegy, hogy kit szántak következő bérlőnek vagy sem, hiszen a karitatív gondolat az egyházi alapítványok fő missziója.

Nem kell orvosnak vagy ápolónak lenni ahhoz, hogy megértsük, hogy az idős lakók, akik közül néhányan már lélegeztetőgépen vannak, a hozzátartozóik sokkal nehezebben viselik a felmondást, mint a többi bérlő. Ilyen helyeket rendkívül nehéz bárhol találni. Azok pedig, akik találtak helyet a hozzátartozóiknak, feltételezik, hogy ezt a helyet nem veszítik el újra a hozzátartozóik haláláig.

Az a tény, hogy a Paul Gerhard Stiftben lévő idősotthon további működtetéséről szóló vitában nyilvánvalóan nem maradtak észrevétlenek a JSD idősotthonnal közvetlenül szomszédos PGS lakóotthon lakói. Ez február 1-jén vált világossá, amikor a PGS igazgatója, von Essen megjelent az általa igazgatott lakóotthonban a "szerdai kávézáson", a hozzátartozók szerint "valószínűleg azért, hogy elsimítsa a dolgokat".

A névtelenséget megőrizni kívánó informátor szerint azonban von Essennek ez nem sikerült.

"Elég sok kritikus kérdést, különböző panaszokat kellett meghallgatnia a bezárással kapcsolatban. De a lakók kétségbeesése úgy pergett le róla, mint a víz" - mondja a hozzátartozó.

És a PGS igazgatója, von Essen állítólag ez alkalommal is azt állította, hogy a bérleti szerződéseket a Johannisstift felmondta - arról azonban nem tett említést, hogy a bérleti díj egészen nyilvánvalóan kevés volt az alapítványának, ahogy arról a JSD szóvivője tájékoztatott.

A menekültotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok

Martin Matz (SPD), aki 2018 és 2021 között a berlini szenátus egészségügyi, ellátási és szociális ügyekért felelős államtitkára volt, és aki a kínos berlini választásismétlés során éppen most szerezte vissza képviselői mandátumát, hétfőn a FOCUS Online-nak nem kívánt nyilatkozni az ügyben a folyamatban lévő tárgyalási kötelezettségek miatt - és visszautalt a PGS sajtóosztályára és igazgatóságára. Ami egy okból is furcsa - hiszen Matz egyben a Paul Gerhardt Stift kuratóriumának elnöke is - és így a PGS-főnök von Essen vállalkozásának legfőbb ellenőre.

(Bennfentes.net)

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató