2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Medián: a Mi Hazánk a legnépszerűbb párt a fiatalok körében

Magyarország legismertebb és vezető közvélemény-kutatója is megerősítette: a Mi Hazánk Mozgalom a legnépszerűbb párt a 18-29 évesek közt, ami a jövőre nézve érdekes változásokat predesztinál. A Medián legutóbbi mérése 1000 fős, reprezentatív mintán alapul.

A magát az ország első számú, független piac-, és közvélemény-kutató cégeként definiáló Medián valóban Magyarország legismertebb és vezető közvélemény-kutatója. Miközben a többi közvélemény-kutató cég sokszor a hibahatáron túl is mellélőtt a tavalyi választások eredményeivel, a Medián több meghökkentő, de később valósággá vált prognózissal is szolgált. Szinte senki nem jelzett ekkora Fidesz-fölényt, kétharmados győzelmet, ahogy azt sem, hogy a Mi Hazánk simán bejut a parlamentbe.

Kivétel a Medián volt, amely hónapokkal a választások előtt 7 százalékos támogatottságot mért a Mi Hazánknak, bár a Fidesz és a balliberális ellenzéki tömb között sokkal kisebb különbséget mért, mint amit a későbbi választási eredmény mutatott. Igaz, akkor még az ukrajnai háború nem tematizálta a közbeszédet és a politikát. A Medián a választásokat követően is meghökkentő kutatást közölt: májusban már a Mi Hazánk lett a legnépszerűbb ellenzéki párt.

A Medián idén februárban újra meglepő információkat közölt. A 2022 decemberében 1000 fős reprezentatív mintán végzett kutatásuk azt mutatta, hogy a fiatal választók, a 18-29 év közöttiek körében a Mi Hazánk Mozgalom 20%-on áll, a Fideszt is megelőzve.

Ebben a korcsoportban a Mi Hazánkat csak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tudta megszorongatni 19 százalékkal, ugyanakkor a viccpárt a teljes szavazókorú népesség körében nem áll olyan jól (pl. a 60 év felettieknél csak 1%-on a Medián szerint). A szavazók átlagéletkora a DK-nál 60, a Mi Hazánknál 40 év, ezért verhetetlen a fiatalok körében az ifjúsági vezetőként ismertté vált Toroczkai László és a ciklusokon át legfiatalabb képviselő Dúró Dóra pártja.

Ugyanezt erősíti egy friss új mérés is, amelyet a Coninver közvélemény-kutató cég végzett idén februárban, ugyancsak 1000 fős mintán. Ők kifejezetten a 18-29 évesek pártszimpátiájára voltak kíváncsiak, és részletes adataikból az is kiderül, hogy a következő években a Fidesz menthetetlenül veszíteni fog a támogatottságából, ennek demográfiai és politikai okai is vannak. A friss közvélemény-kutatásukból az derült ki, hogy a Mi Hazánk a fiatal, biztos választók körében 22 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ezzel a legnépszerűbb párt. Toroczkaiékat a Momentum követi 19 százalékkal, majd a Fidesz 18 százalékkal csak a harmadik. Ebben a kutatásban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt csupán a negyedik, 11 százalékos támogatottsággal.

A Coninver volt az a közvélemény-kutató, amely a tavalyi választások előtt, a Medián mellett egyetlenként azt jelezte, hogy a Mi Hazánk simán be fog jutni az Országgyűlésbe. Ők akkor egy kiugróan nagy, 5000 fős reprezentatív mintán végzett kutatás során 6,8 százalékos támogatottságot mértek a Mi Hazánknak.

(Kuruc.info)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató