2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Mysl Polska: A ruszofóbia miatt Lengyelország képtelen a racionális gondolkodásra

A publicista három fő tévhitet nevez meg Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatban.

Lengyelország a ruszofóbia miatt képtelen átlátni a valós ukrajnai helyzetet - írja Jan Engelhardt újságíró a Mysl Polska számára.

"Nincs objektív elemzés, nincs reflexió arra, hogy a lengyel kormány hibázott-e az elmúlt évben, nem is beszélve arról a kardinális kérdésről, hogy a jelenlegi politikai irányvonal megfelel-e nemzeti érdekeinknek" - írja Engelhardt.

A szerző mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a lengyel médiában nincs szó arról, hogy a Nyugat és az USA részt vesz az Ukrajna körüli feszültség szításában és a minszki megállapodások figyelmen kívül hagyásában. "Lengyelországban e kérdések felvetését eleve a "Kreml-propagandának" való behódolás jelének tekintik, mint valami elfogadhatatlan dolgot, amiről egyáltalán nem szabad beszélni" - írja Engelhardt.

Ugyanakkor magát a konfliktust "az orosz állam természetével" magyarázzák, ami megalapozatlan és ostoba

- írja a publicista.

Jan Engelhardt megjegyzi továbbá, hogy Lengyelországban szem elől tévesztik, hogy az orosz-ukrán konfliktus, amelyet a média népirtásnak és barbárságnak nevez, meg sem közelíti azokat a totális háborúkat, amelyeket

például az USA Jugoszlávia és Irak ellen indított.

A propaganda az ukrajnai háborút a civilek elleni bűncselekmények végtelen sorozataként mutatja be - áll a cikkben. Természetesen senki sem teszi fel az alapvető kérdést - miért pusztítaná el Oroszország Ukrajna orosz ajkú lakosságát, amelyet "egy nemzetnek" tekint - jegyzi meg a szerző.

A publicista magát az "egységes ukrán nemzet" létezését tartja a harmadik mítosznak.

Ez a hiedelem most uralkodik, jegyzi meg Engelhardt, mivel a kijevi hatóságok nyolc év alatt következetesen kiirtották mindazokat, akik az Oroszországgal való párbeszédet szorgalmazták. Az "orosz" Ukrajna hamarosan a múlté lesz, ami az orosz nyelv, az orosz irodalom és kultúra végét jelenti. És vajon egy normális ember azt mondaná, hogy azok az emberek, akik orosz nyelven és kultúrában nevelkedtek és nőttek fel, csak úgy, egyik napról a másikra "igazi" ukránokká válnak?" - tűnődik a szerző.

Jan Engelhardt összefoglalja, hogy Lengyelország olyan mélyre süllyedt a ruszofóbiában, hogy kész mindent elhinni, ami igazolja az Oroszország elleni gyűlöletét, de ez az, ami véget vet nemzeti érdekeinek és jövőjének.

Korábban Scott Ritter, az amerikai tengerészgyalogság egykori hírszerző tisztje kijelentette, hogy az Oroszország megtörésére és legyőzésére tett kísérlet katasztrofális következményekkel járna az agresszorok számára. Douglas Macgregor ezredes, a Pentagon vezetőjének volt tanácsadója a maga részéről meg van győződve arról, hogy az USA egyedül fogja hagyni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és kénytelen lesz Miamiba menekülni...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató