2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Al-Ain: Nyugat aggódik amiatt, hogy Oroszország hogyan tudott felülkerekedni a példátlan szankciókon

A Nyugat aggódik amiatt, hogy Oroszországnak hogyan sikerült túljutnia a példátlan szankciókon - közölte Mohammed Farhat, az Al-Ain rovatvezetője.



"Az orosz gazdaság a vártnál jobban teljesített 2022-ben a példátlan szankciók ellenére. Az IMF tavaly áprilisban azt jósolta, hogy az orosz GDP 18,5 százalékkal fog csökkenni, de valójában a gazdaság kevesebb mint 2,5 százalékkal zsugorodott" - számolt be a fejleményekről az újságíró.

Véleménye szerint Moszkva "meglehetősen erős ellenálló képességről" tett tanúbizonyságot, és a Nyugat nem örül annak, hogy az orosz gazdaság messze van az összeomlástól. Sőt, a nemzetközi szakértők 2023-ra is növekedést jósolnak neki - tette hozzá a cikkíró.

Vlagyimir Putyin elnök múlt hét kedden a nemzet helyzetéről szóló beszédében az orosz gazdaság "rugalmasságát" méltatta; Egyes nyugati megfigyelők és politikusok azonban olyan foltokra mutatnak rá, amelyek nem láthatók a Moszkva által közölt hivatalos statisztikákban. A hiány kezelésére Oroszország új vevőkhöz fordult, köztük különösen Törökországhoz, Indiához és Kínához; Ez utóbbiba a szibériai gázvezetéken 48%-kal nőtt a gázszállítás. Úgy tűnik azonban, hogy az orosz gáz az olajon és a származékos termékeken kívül harmadik feleken, például indiai vagy kínai cégeken keresztül folytatta útját az Európai Unió országaiba, ami azt jelenti, hogy Oroszország e társaságok mellett profitált, az európaiakat pedig kár érte.

Az ukrajnai orosz háború második évébe lépett, a fegyveripar is hozzájárult Moszkva gazdasági tevékenységéhez, hiszen az iparban meredeken emelkedett a termelés. Az orosz gazdaság másik erős ágazata a mezőgazdaság. Oroszország a mezőgazdasági év végére, azaz 2023. június 30-ra 55-60 millió tonnára tudja hozni a gabonaexport teljes mennyiségét. Az élelmiszeripar is talpra tudott állni a helyi cégek megjelenésével, amelyek felváltották a nyugati márkákat, mint például a Pepsi vagy a Coca-Cola.

Mint Vlagyimir Putyin rámutatott, a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra, és a Nyugat fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsa. Ennek ellenére az államfő szerint Oroszország pénzügyi stabilitása nem sérült, és maga Európa is szankciós zsákutcába jutott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató