2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Brüsszeli korrupciós botrány: börtönben kell maradniuk a gyanúsítottaknak

A szocialista EP-képviselők egyike sem védekezhet szabadlábon.

A belga hatóságok döntésének értelmében előzetes letartóztatásban marad a brüsszeli korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili és Marc Tarabella – írja az Euronews. 

A december elején letartóztatott és bebörtönzött görög képviselőnő, Eva Kaili előzetes letartóztatását két hónappal meghosszabbították, Tarabella pedig egy hónap múlva áll ismét a bírák elé, addig őrizetben marad.

Mindkettőjüket bűnszervezetben való részvétellel, korrupcióval és pénzmosással vádolják a Katar és Marokkó által állítólag az uniós döntéshozatal befolyásolása érdekében folytatott illegális lobbitevékenységgel kapcsolatos nyomozás részeként. Mindkét ország határozottan tagadta a vádakat.

Tarabella ügyvédje, Maxim Töller nyilatkozatában azt mondta: ügyfele „ártatlan ember”, és „nehezen elfogadhatónak” minősítette további fogva tartását. Ugyanakkor üdvözölte azt a döntést, hogy „a családjához közelebbi börtönbe” szállítják.

Eva Kaili mellett decemberben tartóztatták le Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit, Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozott és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját, akit február közepén kiengedtek a börtönből.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató