2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az USA egyik legfőbb szövetségese nyolc hónap után újra orosz olajat vásárol

Japán nyolc hónapos szünet után újra megkezdte az orosz kőolaj importját – jelentette az S&P Global Platts a héten az ország gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumára hivatkozva.

A minisztérium által február 28-án közzétett előzetes nyersolajimport-adatok szerint Japán januárban 747 706 hordó nyersolajat kapott az oroszországi Távol-Keleten található Szahalin-2 olaj- és gázprojektből. A szállítmányokat a japán Taiyo Oil vette át, amelynek szóvivője szerint a szállítmány a 2022-es szerződése alapján fennmaradó nyersolajmennyiség része volt.

A januári szállítás volt az első azóta, hogy Japán tavaly májusban valamivel több mint 650 ezer hordó orosz nyersolajat importált. Tavaly év végén Japán csatlakozott az orosz olajimportra vonatkozó árkorlátozáshoz, amely része volt az Oroszország olajbevételeinek csökkentésére irányuló összehangolt erőfeszítésnek, amelyet Japán régi szövetségese, az Egyesült Államok kezdeményezett, és amelyet a G7-ek, az EU és Ausztrália támogatott.

Tokió azonban kivette a Szahalin-2 projektből származó olajimportot a felső határ alól, mondván, hogy egy ilyen lépés veszélyeztetné az ország energiabiztonságát.

Az olajon kívül a Szahalin-2 cseppfolyósított földgázt (LNG) is szállít Japánnak, amely Japán teljes LNG-importjának mintegy 9%-át, valamint energiaellátásának 3%-át teszi ki. A múlt hónapban a Japán Kőolajipari Szövetség elnöke, Shunichi Kito azt mondta, hogy az ország újraindíthatja a projektből származó kőolajimportot, ha ezt szükségesnek ítélik az LNG-ellátás zavartalanságának biztosításához.

A gazdasági minisztérium szerint a Szahalin-2 projektnek le kell állítania mind a kitermelést, mind a gáz cseppfolyósítását, ha a helyszínen lévő olajtározók túltöltődnek, ami akkor fordulhat elő, ha a szállítások felfüggesztése miatt nem veszik ki a nyersolajat.

A Szahalin-2 olajra vonatkozó plafonmentesség oka azonban nem biztos, hogy pusztán technikai aggályokra vezethető vissza. Az árplafon bevezetését követően orosz tisztviselők többször figyelmeztettek arra, hogy az intézkedést elfogadó országok teljesen elzárva találhatják magukat az orosz olajtól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató