2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A szerb elnök kategorikusan cáfolta, hogy Szerbia fegyvereket küldött volna Ukrajnának

Aleksandar Vučić szerb elnök kategorikusan cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Szerbia fegyvereket ad el Ukrajnának.

„EZ EGY TELJES HAZUGSÁG. SZERBIA NEM KÜLDÖTT FEGYVERT SENKINEK. SZERBIA LŐSZEREKET GYÁRT ÉS AD EL. SZÁMOS VÉDELMI IPARI VÁLLALKOZÁSUNK VAN. HA LŐSZEREKET GYÁRTUNK, AKKOR AZOK ELKERÜLHETETLENÜL EGY KONFLIKTUSÖVEZETBE VAGY VÁLSÁGÖVEZETBE KERÜLNEK. EGYETLEN DARAB FEGYVERT VAGY LŐSZERT SEM ADTUNK EL OROSZORSZÁGNAK VAGY UKRAJNÁNAK” – MONDTA SZERBIA ÚJSÁGÍRÓKNAK KATARBAN, AHOL MUNKALÁTOGATÁSON TARTÓZKODIK.

Vučić emlékeztetett arra, hogy a szerb védelmi ipar termékeit csak engedélyezett felhasználóknak, azaz nemzetközi korlátozások nélküli államoknak szállítják.

 „Azt mondják, hogy Törökországon keresztül exportáltunk. Mivel tudjuk, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy a termékek egy részét a konfliktus bármelyik oldalára elküldik, hozzátettük, hogy nem engedjük tovább exportálni a lőszereket, amelyeket Törökországnak adtunk el. Mit várnak még tőlünk?” – mondta az elnök.

A héten a média és több Telegram-csatorna arról számoltak be, hogy Szerbia állítólag Grad sorozatvető rakétákat adott át Kijevnek. Az egyik legnagyobb szerb vállalatról, a Krusikról volt szó. A publikációk szerint rakétáit egy kanadai cég vásárolja, majd Törökországon és Szlovákián keresztül Ukrajnába vitték.

A lőszerek beszerzéséről és szállításáról szóló dokumentumok másolataira, sőt videofelvételekre is hivatkoztak bizonyítékként.

Az orosz külügyminisztérium hivatalosan magyarázatot kért Belgrádtól az ügyben.

A szerb vállalat kategorikusan tagadta az összes vádat, mondván, hogy semmi köze a rakéták eladásához az ukrajnai végső vevőnek, és hogy a médiában idézett dokumentumok hamisítottak, és szándékosan használták fel a vállalat megkárosítására. Később a szerb védelmi minisztérium és a külügyminisztérium is cáfolatokat adott ki.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató