2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Brit hírszerzés: az oroszoknak se fegyverük, se lőszerük, ásóval harcolnak

Időről időre felmerül a nyugati gyanúsítás: az orosz hadsereg kifogy a lőszer-utánpótlásból. A brit hírszerzés 2022 augusztusában is ezt mondta, a háború mégis tart, és az oroszok ötször annyi lövedéket tüzelnek el, mint az ukránok.

A brit védelmi minisztérium Twitter-oldalán közölte a legfrissebb brit hírszerzési jelentését. Információik szerint az ukrán frontszakaszokra most küldött orosz tartalékosokat az orosz katonai logisztika csak lőfegyverrel és gyalogsági ásóval fegyverezte fel.

Ezen kívül egy tartalékos véleménye szerint

a frissen kiképzett orosz katonák „sem fizikailag, sem lélektanilag nincsenek felkészülve” a bevetésre.

 

 

A hírszerzési értékelés szerint ezek a jelek arra utalnak, hogy az oroszok a háború következő szakaszában sok közelharcra készülnek, ami abból adódhat, hogy a gyalogság a lőszerhiány miatt kevésbé aktív tüzérség kisebb mértékű támogatásával kerülhet majd bevetésre.   

A brit hírszerzést nem először állítja azt a háború elmúlt egy évében, hogy az oroszok kifogytak az utánpótlásból. Mint lapunk is megírta, például augusztusban a brit védelmi minisztériumnak ugyanebben a rendszeres hírszerzési jelentésében írták azt, hogy az oroszok azért nem haladnak a donbaszi manővereikkel, mert lőszer-, jármű- és élőerő-hiányban szenvednek, és

a harci moráljukkal is baj van, miközben egységeik képességei jelentősen meggyengültek.

Ennek ellenére az ukrajnai háború azóta is tart, az oroszok a statisztikák szerint továbbra is tüzérségi fölényben vannak, szakértők szerint jelenleg is ötször annyit lőnek, mint az ukránok, és a létszámfölényükkel is dominálnak.

Az orosz hadsereg raktárkészleteivel, utánpótlási képességeivel kapcsolatosan rendszeresen felröppenek hírek, de ezen adatok titkos katonai információk, az orosz hadsereg vezetésén kívül aligha rendelkezik bárki hiteles tudással erről.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató