2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Egyre többen állnak ki Budaházyék mellett – jövő héten jön a másodfokú ítélet

A megismételt elsőfokú eljárásban Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélték, de társaira is súlyos büntetéseket rótt a bíróság. A vádlottak szerint elfogadhatatlan az ítélet, és lehetetlen, hogy ezt helyben hagyja a Fővárosi Ítélőtábla.

A vádlottak utolsó szó jogán való felszólalásaival a megismételt másodfokú eljárás is befejeződött szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán a terrorizmussal vádolt Budaházy György és társainak perében.

A bíróság március 9-én hirdet majd ítéletet a büntetőperben.

A több, mint 13 éve tartó eljárásban Budaházy Györgyöt és 16 társát azzal vádolták, hogy 2007-ben és 2008-ban politikusok – így Hiller István és Kóka János – ingatlanjai ellen intéztek támadásokat, és ők verték meg Csintalan Sándort politikust, televíziós műsorvezetőt is.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2010-ben nyújtott be vádiratot a Hunnia-ügyként is elhíresült eljárásban terrorcselekmény, valamint aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés miatt. A vádlottak végig tagadták a bűnösségüket.

Azóta született egy első fokú ítélet 2016-ban, amelyet hatályon kívül helyeztek 2018-ban. A megismételt első fokú eljárásban tavaly hirdettek ítéletet, amelyben Budaházy Györgyöt 17 év fegyházra ítélték.

Minden jogi érvet felsorakoztattak

A védők a mostani másodfokú eljárás elején kezdeményezték a táblabíróság kizárását az ügyből, arra hivatkozva, hogy a terhelteket a megismételt első fokú eljárásban elítélő bírót a Fővárosi Ítélőtáblára nevezték ki, ezért fennáll az elfogultság illetve az összeférhetetlenség veszélye.

Ezt az indítványt elutasították, ugyanakkor

a bírói tanács enyhítette Budaházy György bűnügyi felügyeletét,

így ő azóta elhagyhatja otthonát és szabadon mozoghat lakóhelyén, Diósdon valamint Érden.

Gaudi-Nagy Tamás, a vádlottak jogi védelméhez segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetőjének értékelése szerint a vádlottak és a védelem az összes jogi érvet felsorakoztatta, hogy bizonyítsa a terheltek áratlanságát.

Az ügyvezető tájékoztatása alapján akár ötféle döntés is születhet jövő csütörtökön:

-Teljes körű vagy részbeni felmentés
-Az első fokú ítélet hatályon kívül helyezése és újabb megismételt eljárás elrendelése
-Az elsőfokú ítélet helyben hagyása
-Súlyosítás
-Az első fokú ítéletben kiszabott büntetések enyhítése

Heten már kegyelmet kaptak

Tavaly decemberben Novák Katalin köztársasági elnök a tizenhét vádlottból hetet részesített elnöki kegyelemben: azokat, akiket a bíróság első fokon felmentett, valamint ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az államfő ugyanakkor jelezte, hogy a többiek kegyelmi kérelmének elbírálásával megvárja a másodfokú döntést.

Az NJSZ összefoglalója szerint

a 10 vádlottra az elsőfokú ítélet alapján jelenleg 102 év kiszabott szabadságvesztés jut, ami 10 év 3 hónapos átlag fejenként.

Budaházy György eddig már több mint 3,5 fél évet töltött letartóztatásban, további hasonló időszakot más kényszerintézkedések hatálya alatt. Mindez esetében – feltételes szabadságra bocsátással számolva – kiszabott 5 év 9 hónap fegyház vagy 6 év és 7 hónap börtönbüntetésnek felel meg. Ha esetében maradna a 17 éves fegyházbüntetés, akkor – mivel a bűnszervezeti minősítésre tekintettel kizárt feltételes szabadságra bocsátás lehetősége – csak 2036-ban szabadulhatna.

Ahogy kegyelmi döntését indokolva Novák Katalin is emlékeztetett, a bíróság közel másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni az ügyben. Szerinte a Budaházy-ügy is rámutat arra, hogy a bírósági eljárások ésszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az emberek igazságérzetét.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is élesen kritizálta a bíróságokat az eljárás elhúzódása miatt.

A megismételt elsőfokú eljárás után a miniszter fogalmazott: ebben az ügyben a bíróság már leszerepelt.

Elfogadhatatlan mértékbe sérti a jogbiztonságot és a jogállami alapelveket, hogy 13-14 év után sem sikerült lezárni az eljárást.

– mondta a miniszter. 

Egyre többen vannak a támogatók 

Budaházyék mellett egyre többen állnak ki, így például Csókay András idegsebész, Papp Lajos szívsebész, Varga Domokos Görgy író, Hegedűs Lóránt református lelkész. Pár napja pedig Schiffer András volt országgyűlési képviselő, az LMP egykori elnöke állt a vádlottak mellé. Videoüzenetében hangsúlyozta:

„Akkor, amikor túl vagyunk már olyan terrorcselekményeken mint a Charlie Hebdo- vagy Bataclan-merénylet, egészen hihetetlen, hogy azokra a cselekményekre, amiket elkövettek Budaházyék és társai, így minősítik.”

Gaudi-Nagy Tamás tájékoztatása szerint a vádlottak kegyelemben részesítését célzó a szabadsagot.com oldalon elindított petíciót már több, mint tízezren írták alá.

A jövő heti ítélethirdetést tehát mindenki feszülten várja: Budaházy György a Mandinernek adott tavaly decemberi interjújában elmondta: Nagyon nem szeretne újra visszamenni a rácsok mögé, hiszen már így is teljesen szétzilálták az életét.

„Még ha van is, aki azt gondolja, hogy megérdemlünk valamilyen büntetést, az én esetemben szerintem ez már megvalósult” – mondta az interjúban.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató