2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Trump 24 órán belül véget vetne az ukrajnai konfliktusnak

Joe Biden elnök „a feledésbe vezeti” az Egyesült Államokat – mondta Donald Trump szombaton a Marylandben megrendezett CPAC amerikai konzervatív konferencián, és azt ígérte, hogy nem pazarolja tovább az amerikai adófizetők pénzét „ostoba” külföldi háborúkra, miközben támogatást gyűjt egy esetleges 2024-es politikai visszatéréshez.


„Évtizedek óta én voltam az egyetlen elnök, akinek nem volt háborúja” – mondta Trump a Gaylord National Resortban tartott éves konzervatív összejövetelen elmondott közel kétórás beszédében, azt állítva, hogy ha most ő lenne hivatalban, „Ukrajna virágozna, nem lennének halottak, nem lennének elpusztult városok, amelyeket soha nem lehet újjáépíteni”.

Múlt hónapban Trump megígérte, hogy újraválasztása esetén azonnal felhívja Moszkvát és Kijevet, ragaszkodva ahhoz, hogy pontosan tudja, mit kell mondania Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőnek a konfliktus megállítása érdekében.

„Tudom, mit kell mondanom” – ismételte meg szombaton.

„MIELŐTT MEGÉRKEZEM AZ OVÁLIS IRODÁBA, VÉGET FOGOK VETNI AZ OROSZORSZÁG ÉS UKRAJNA KÖZÖTTI KATASZTROFÁLIS HÁBORÚNAK… MEG FOGOM OLDANI A PROBLÉMÁT, MÉGPEDIG GYORS ÜTEMBEN, ÉS NEM TART TOVÁBB EGY NAPNÁL”.

Trump ugyanakkor szemére vetette Bidennek, hogy az amerikai adófizetők dollármilliárdjait pazarolja el ahelyett, hogy Washington európai szövetségeseit kényszerítené Kijev finanszírozására.

„Mi 140 milliárd dollárt tettünk bele, ők pedig ennek csak egy parányi töredékét. És tudják, mindannyian sikert akarunk látni, de ez nekik sokkal fontosabb, mint nekünk, a helyszín miatt”.

„SOHA NEM MEGYÜNK VISSZA EGY OLYAN PÁRTHOZ, AMELY KORLÁTLAN PÉNZT AKAR ADNI KÜLFÖLDI HÁBORÚKRA, AMELYEK VÉGTELEN HÁBORÚK, OSTOBASÁGOK” – JELENTETTE KI TRUMP.

Trump figyelmeztette az amerikaiakat, hogy „országunk történelmének legveszélyesebb időszakával néznek szembe, és Joe Biden a feledésbe vezet minket”, azt állítva, hogy a világ hamarosan a harmadik világháborúba sodródik, ha „valami nem történik gyorsan”.

„ÉN VAGYOK AZ EGYETLEN JELÖLT, AKI EZT MEGÍGÉRHETI: MEG FOGOM AKADÁLYOZNI A HARMADIK VILÁGHÁBORÚT” – MONDTA.

Az elmúlt hónapokban Trump többször felszólította az Egyesült Államokat, hogy járjon élen az ukrajnai békerendezésről szóló tárgyalásokban, miközben bírálta azt, ahogyan Biden elnök kezelte a konfliktust. Elítélte azt is, hogy az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy M1 Abrams harckocsikat küld Ukrajnának, mondván, hogy a lépés nukleáris háborút idézhet elő – mivel Moszkva továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a fegyverszállítmányok a Nyugatot az ellenségeskedések közvetlen részesévé teszik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató