2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Guardian: Harmatgyengék az oroszok Bahmutnál, elveszítik a háborút hamarosan

A Bahmutot a végsőkig védő ukránok súlyos veszteségeket okoznak az orosz erőknek, ez viszont előkészítheti a terepet egy jövőbeli ellentámadáshoz – idézi az Institute for the Study of War legfrissebb jelentését a Guardian.

Az orosz erők Bahmutnál tapasztalt kimerülése és a máshol is elakadt offenzíváik arról árulkodnak, hogy „valószínűleg nehezen tudják fenntartani a jövőben hónapokon át támadásaikat”.

Az ISW szerint a Vuhledar közelében és más hadműveletekben mozgósított „jelentős létszám” arra utal, hogy az orosz erők valószínűleg nem képesek jelentősen megerősíteni a bahmuti területet anélkül, hogy a front más területeiről ne kelljen átcsoportosítaniuk csapatokat, mivel nincsenek kiaknázatlan tartalékaik.

Még ha az orosz hadsereg el is foglalná Bahmutot, valószínűleg nem lenne képes megfelelő tőkét kovácsolni a győzelemből, és a Luhanszkban megrekedt orosz támadással együtt a körülmények megalapozhatnak egy jövőbeli ukrán ellentámadást.

A Bahmut elleni orosz támadás nem segíti az orosz hadsereget céljai elérésében, és a környező területen lévő jelentős ukrán védelem megkérdőjelezi a város elfoglalásának taktikai jelentőségét. Az ukrán erők könnyen magukhoz ragadhatják majd a kezdeményezést, és ellentámadásokat indíthatnak közvetlenül Bahmut elfoglalása előtt vagy után.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató