2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Újraindítanák az atomerőműveket az olaszok

Az együttműködés keretében a résztvevő cégek megvizsgálják az atomenergia hasznosításának lehetőségeit az olaszországi energiaipari átállás keretében is.

Energiaipari vállalatok atomenergia-technológiai fejlesztési együttműködésről kötöttek megállapodást azzal a konkrét szándékkal, hogy Olaszország energiaellátásában ismét szerepet kaphassanak az atomerőművek. Szándéknyilatkozatot írt alá az Ansaldo Energia, az Ansaldo Nucleare, az Electricite de France (EDF) és az Edison a legújabb generációs atomenergia technológia közös fejlesztéséről és terjesztéséről Európában és Olaszországban.

Az együttműködés célja a technológiában élen járó olasz Ansaldo Nucleare vállalat szakmai kompetenciájának hasznosítása az EDF-csoport új atomenergia projektjeiben. Az együttműködés keretében a résztvevő cégek megvizsgálják az atomenergia hasznosításának lehetőségeit az olaszországi energiaipari átállás keretében is. Olaszország egy, a nyolcvanas években - egy évvel a csernobili katasztrófát követően - tartott referendum alapján szállt ki az atomenergia hasznosításából.

Az utolsó atomreaktor blokkot 1990-ben állították le az országban. Silvio Berlusconi, az akkori miniszterelnök 2009-ben bejelentette Olaszország szándékát a visszatérésre az atomenergia felhasználására, a tervet azonban a fukushimai katasztrófa után jegelték.

Egy 2011-ben rendezett referendumban az olaszok többsége ismét az atomenergiából való kiszállás mellett szavazott.

A mostani szándéknyilatkozat aláírói ipari együttműködés kialakítása mellett kötelezik el magukat az atomenergia fejlesztésében, egyúttal megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogyan lehetne az olasz energiatermelésbe a rendszer ellátási biztonsága és energiafüggetlensége garantálása érdekében bevonni az atomerőműveket is.

A dokumentum megfogalmazása szerint az atomenergiának

kiegészítő szerepet kell biztosítani a megújítható energiaforrások körében az áramellátó hálózat stabilitása és ökológiai fenntarthatósága érdekében.


(MTI)  

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató