2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kocsis Máté: Elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez

Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka a parlamenti vitában a beterjesztett határozatot fideszes álbékejavaslatnak nevezte, szerinte nem lehet azonos orosz és ukrán felelősségről beszélni.

Magyarország békepárti és a jövőben is az kíván maradni – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok által az orosz–ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán beterjesztett határozati javaslatot ismertetve kedden az Országgyűlésben. 

Kocsis Máté: Magyarország békepárti és a jövőben is az kíván maradni 

Kocsis Máté kiemelte: tűzszünetre van szükség és béketárgyalásokra, mert életet menteni csak békével lehet, és a béke felé vezető út nem az, ha fegyvereket és katonákat küldenek ukrán földre. Ugyanakkor sehol a világon nem látni azt a folyamatot, amely ezt a háborút meg akarná fékezni, ma már belátható távolságon belülre került a világháború lehetősége is – tette hozzá. Mi magyarok történelmi tapasztalatainkból azt is tudjuk, ebből a háborúból senki nem jöhet ki győztesen, annak  kizárólag vesztesei vannak, ezért szeretnénk, ha a háborúnak minél előbb vége szakadna, mert a szenvedések minden egyes háborús nappal egyre több embert élnek el – fogalmazott, hozzátéve:

minél későbbre tolódik a béke, annál nagyobbak lesznek a veszteségek. 

Kocsis Máté a békepárti javaslatról elmondta: azzal kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, ismételten elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez. A kormánypártok álláspontja szerint a Brüsszelben elfogadott gazdasági és energiaszankciók nem csillapították a háborút, ezért ellenzik azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék ezek körét. Felhívják a kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az Ukrajnából menekültek segítését, és rámutatnak arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Rögzítik, hogy a fegyverszállítások és szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség – ismertette.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató