2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

NYT: "Ukrán-barát" csoport állhat az Északi Áramlat szabotázsa mögött

A szabotázst az Északi Áramlatokon egy bizonyos "ukránbarát" csoport hajtotta végre - írja "titkosszolgálati adatokra" hivatkozva a The New York Times.

Megállapították, hogy ezt az információt amerikai tisztviselők tanulmányozták. A hírszerzés szerint a robbanóanyagokat a gázvezetékekre valószínűleg tapasztalt búvárok helyezték el, akiknek semmi közük sem a hadsereghez, sem a különleges szolgálatokhoz.

Ugyanakkor amerikai tisztviselők azt mondták, hogy nem találtak bizonyítékot Oroszország részvételére az Északi Áramlat támadásaiban. Azt is állítják, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok állampolgárai nem vettek részt a szabotázsban. Ugyanakkor továbbra is nyitva áll annak lehetősége, hogy a támadásokat "nem hivatalosan" az ukrán hatóságokkal kapcsolatban álló személyek hajtsák végre.

Szeptember végén a Balti-tenger fenekén fektetett mindkét orosz export gázvezeték , az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 szabotázs következtében meghibásodott. Svédország, Dánia és Németország vizsgálatokat folytat, de még nem jutottak konkrét eredményre. A Kreml nemzetközi terrorcselekménynek nevezte a cselekményt.

Az amerikai újságíró, a Pulitzer-díjas Seymour Hersh szerint a szabotázst az Egyesült Államok rendezte a NATO- szövetségesek segítségével 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató