2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

"Sztrájk, blokád, Macron, takarodj!" - 700 000 ember tüntet Párizsban

Macron eközben Afrikában van...

Óriási tüntetés zajlik a francia fővárosban...

Párizsban megkezdődött az idei hatodik tüntetés a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése ellen, 700 000 ember gyűlt össze a francia fővárosban.

A vezető francia szakszervezetek - CFDT, CGT, FO, Unsa, Solidaires és mások - zászlóit viselő tüntetők több oszlopban vonultak a 6. kerületben lévő Raspail sugárúttól a Place d'Italia felé. Az aktivisták megafonokba skandálták a különböző jelszavakat:

"Sztrájk, blokád, Macron, takarodj!", "Harcoltunk és harcolni fogunk a 60 éves nyugdíjért!", "Macron, ez háború!".

A résztvevők transzparensein, tábláin a nyugdíjreform eltörlését követelik, elítélve Emmanuel Macron francia elnököt, akit a tüntetők gyakran ábrázolnak plakátjaikon koronával a fején és köpenyben, ezzel is azt akarják jelezni, hogy Macron a "gazdagok elnöke".

A tüntetők fő követelése továbbra is a nyugdíjkorhatár 60 évre való leszállítása, ahogyan az 2010 előtt volt. Minden korosztályból jöttek össze emberek: fiatalok, az antikapitalista mozgalom tagjai, nyugdíjasok és középkorúak, akiket közvetlenül érint a reform. A "sárga mellény" mozgalom támogatói és a antifák is részt vettek.

Kedden országszerte tüntetések zajlanak. Délelőtt Lyonban, Marseille-ben, Bordeaux-ban és Bayonne-ban tartottak gyűléseket. Délután Montpellier-ben, Metz-ben, Rennes-ben és más városokban is megkezdődnek. Összesen több mint 270 tüntetésre számítanak országszerte.



Az eseményekre a gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban, többek között a közlekedésben és az energiaszektorban zajló széles körű sztrájkok közepette kerül sor. A szakszervezetek "az ország blokádjára" és a gazdaság "térdre kényszerítésére" szólítottak fel, hogy a kormányt a népszerűtlen reformok elhagyására kényszerítsék.

Elisabeth Bourne francia miniszterelnök január 10-én ismertette a nyugdíjkorhatár emeléséről és a számos nehéz szakmára vonatkozó "különleges" rendszerek eltörléséről szóló törvényjavaslatot. Elmondta, hogy a hatóságok 2023. szeptember 1-jén kezdik meg a nyugdíjkorhatár emelését az országban évente három hónappal. Így 2030-ra eléri a 64 éves kort.
A reform tiltakozási hullámot váltott ki a francia társadalomban. Az elmúlt két hónapban már öt országos tüntetés volt Franciaországban. Az első kettő január 19-én és 31-én tartott, több mint egymillió résztvevőt vonzott országszerte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató