2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

WSJ: az USA nem áll készen az Oroszország és Kína elleni konfliktusra

Az Egyesült Államok nem áll készen a konfliktusra az olyan szuperhatalmakkal, mint Oroszország és Kína – írta a The Wall Street Journal (WSJ) című lap.



„Öt évvel ezelőtt, a közel-keleti és közép-ázsiai felkelés elleni harc évtizedei után az Egyesült Államok a Kínával és Oroszországgal való szuperhatalmi rivalizálás új korszakát kezdte meg. Washington még nem áll készen, és komoly akadályok állnak az útjában” – olvasható a cikkben.
 
Mint azt a lap megjegyezte, az Egyesült Államok az iraki és afganisztáni háborúk során nagyrészt a légi fölényre támaszkodott, de ez a stratégia nem fog működni például egy Kínával valószínűsíthető konfliktus esetén.

„Amikor a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja tavaly egy Tajvan elleni kínai tengeri támadást szimuláló hadijátékot folytatott, az Egyesült Államoknak egy héten belül elfogytak a nagy hatótávolságú hajó elleni cirkálórakétái” – hangsúlyozta az újságíró.

 A cikk szerint az USA messze elmarad Kínától és Oroszországtól a rakéták, a lőszerek, valamint a tengeralattjárók tekintetében. Ráadásul egyre kevesebb amerikai jelentkezik a hadseregbe, az ukrajnai konfliktus pedig egyre több forrást von el a fegyveres erők megerősítéséhez és fejlesztéséhez szükséges forrásokból.

Annak ellenére, hogy dollármilliárdokat fektetnek be a legújabb fegyverrendszerek kifejlesztésébe, amelyek a Pentagon szerint előnyt jelentenének Amerikának egy Kínával Tajvanért folytatott konfrontációban, ezek csak a 2030-as években lesznek készen, és félő, hogy Peking ezt kihasználja – írja a lap.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató