2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zavargások Tbilisziben - Molotov-koktélok, könnygáz, kövek

A tbiliszi parlament épülete előtti tüntetés résztvevői, akik ellenzik a grúziai külföldi ügynökökről szóló törvény elfogadását, kövekkel és üvegekkel dobálják meg a rendőrség különleges erőit, a rendfenntartók könnygázt használnak a feldühödött tömeg feloszlatására.

A volt szovjet államban, Grúziában/Georgiában kedd este benzinbombákkal és kövekkel dobálták meg a rendőrséget, miután a parlament kezdetben támogatta a "külföldi ügynökökről" szóló törvénytervezetet, amely a kritikusok szerint tekintélyelvű változást jelent.

A rendőrség a főváros, Tbiliszi központjában vízágyúval és könnygázzal próbálta szétoszlatni a több ezer tüntetőt, akik attól tartanak, hogy a törvénytervezet árthat a dél-kaukázusi ország európai uniós tagságra vonatkozó reményeinek.



A törvény, amelyet a kormányzó Grúz Álom párt támogat, előírná, hogy minden olyan szervezetnek, amely finanszírozásának több mint 20%-át külföldről kapja, "külföldi ügynökként" kell regisztráltatnia magát, különben jelentős pénzbírságra számíthat.



Salome Zourabichvili grúz elnök - aki meg akarja vétózni a törvényt, ha az átkerül az asztalára - azt mondta, hogy a tiltakozók oldalán áll.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató