2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

KyivPride: Sokkal elfogadóbbak az ukránok az LMBTQ-közösségekkel szemben a háború kitörése óta

Az LMBTQ-közösség tagjainak menedéket üzemeltetők szerint „a háború ténylegesen egyesítette Ukrajnát”. 

A KyivPride által üzemeltetett LMBTQ-menedék vezetői szerint a háború óta rengeteget javult a közösségük megítélése Ukrajnában – írta a PA hírügynökségre hivatkozva a Humenonline. Dzsul Szirousz és Olha Onipko egy olyan menedéket igazgatnak, amelyen átmenetileg elszállásolhatnak a háború sújtotta régiókból menekülő LMBTQ embereket – ismertette a lap.

Szirousz és Onipko hírügynökségnek arról számoltak be, hogy

„a háború ténylegesen egyesítette Ukrajnát”. 

Megváltozott a társadalom

„Még az ukrán társadalom is megváltozott, elkezdtünk segíteni egymásnak” – mondta Onipko. „Ez a fő oka, hogy Oroszország nem fog győzni, mert nem vagyunk szétszakítottak. Egy nemzet vagyunk” – hangsúlyozta a hírügynökségnek.

Mint ismert, Ukrajna egyelőre nem engedélyezi az azonos nemű párok házasságát, és eddig csak „apró” előrelépések történtek a diszkriminációellenes törvények terén is.

A hadseregben azonban számos queer katona szolgál,

akiket nemrég egy washingtoni fotókiállításon is bemutattak. Ráadásul ez volt az első alkalom, hogy egy LMBTQ rendezvényen részt vett az ukrán nagykövet is – hívta fel a figyelmet a Humenonline.

Harkivban még a pride-ot is megtartották

A lap felidézte, hogy az ukrán LMBTQ közösség nem hajlandó megadni magát a támadások okozta félelemnek, tavaly a harkivi pride-ot például a metróban tartották meg, ahol megemlékeztek a háborúban elesett queer katonákról is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató