2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az albánnál is mélyebbre süllyedt a magyar demokrácia helyzete egy amerikai civil szervezet szerint

Tovább romlott Magyarországon a demokrácia helyzete az amerikai Freedom House civil szervezet felmérése szerint - írja a hungarofób propagandaoldal ,a Telex.

Bár már 17. éve folyamatosan romlik a demokráciák helyzete világszerte a szervezet jelentése szerint, a folyamat lassulóban van, és a Freedom House több pozitív példát is kiemelt a demokratikus átalakulásokra - írják.

Többek között Kolumbiát, Kenyát és Malajziát említették azon országok között, ahol bár vitatott volt a választások menete, békés volt a hatalomátadás. Több puccs is történt viszont tavaly Nyugat-Afrikában, és a koronavírus-járvány miatt is több korlátozó intézkedést hoztak világszerte a kormányok – a sajtószabadság helyzetét pedig aggasztónak nevezte a Soros-szervezet.



Míg Finnország, Norvégia és Svédország számítanak a legszabadabb országoknak a főleg amerikai kormányzati forrásokból finanszírozott Freedom House szerint, a lista végén Észak-Koreát, Eritreát, Türkmenisztánt, Dél-Szudánt és Szíriát sorolják fel. Emellett az Axios kiemeli, hogy a szervezet Kínát és Szaud-Arábiát „a legrosszabbak között is a legrosszabbaknak” nevezi.

 Az Egyesült Államok szabadságindexe Románia és Panama szintjén mozog – azonban így is előtte jár Magyarországnak, ami 66 ponttal tovább rontotta a felmérésben eddig elért eredményeit.

Magyarország továbbra is az egyetlen európai uniós tagállam, ami csak részben szabad az amerikai szervezet felmérése szerint.

Bulgária 79 ponttal, Románia pedig 83 ponttal ver kenterbe minket, de még az uniós tagságért egyelőre csak sorban álló Észak-Macedónia (68), Albánia (67) és Montenegró (67) is előttünk áll.

A Freedom House indoklása szerint azért állunk a szabadságjogok tekintetében Lesotho, Bolívia és India szintjén, mert

„Orbán Viktor miniszterelnök pártjának áprilisi választási győzelmét elősegítette, hogy a kormány 2010 óta szisztematikusan aláássa az igazságszolgáltatás, az ellenzék, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét”.

Ezen kívül megemlítették, hogy Magyarországon is felhasználták politikusok és újságírók ellen a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert. A kiberfegyver beszerzéséről elsőként a Direkt36 számolt be, a magyar kormány viszont sorosozva hajtotta el a Pegasus bevetésének miértjéről érdeklődő európai parlamenti képviselőket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató