2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az amerikaiak szerint az oroszok nem nagyon fognak idén hódítani

Az amerikai vezetés nem hisz abban, hogy az orosz hadsereg ki tudja heverni az ukrajnai veszteségeket, hogy még idén területeket foglaljon el. Avril Haines, az amerikai hírszerzés igazgatója ugyanakkor figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin még mindig úgy véli, az idő az ő oldalán áll.- írja a Guardian.

Haines arról nem beszélt, hogy Ukrajna tavasszal tervezett ellentámadása során jelentős mennyiségű megszállt területet vehet-e vissza. Haines szerint ez több tényezőtől függ, többek között attól, hogy az ukrán csapatok mennyi veszteséget szenvednek az orosz támadásoknak való ellenállás során. „Jelenleg felőrlő hadviselés, anyagháború zajlik, amelyben egyik fél sem rendelkezik határozott katonai előnnyel” – mondta a szenátus hírszerzési bizottságának nyílt ülésén.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy a keleti fronton lévő, régóta ostromlott Bahmut városa néhány napon belül eleshet, de Haines az orosz előrenyomulást fokozatosnak, Bahmutot pedig stratégiailag nem különösebben fontos célpontnak minősítette.

„Putyin valószínűleg érti, hogy a hadserege milyen határokat képes elérni, és úgy tűnik, hogy egyelőre szerényebb katonai célokra összpontosít” – mondta Haines. „Az elkövetkező hónapokban egyre nagyobb kihívást jelent majd számukra, hogy még a támadó műveletek jelenlegi szintjét is fenntartsák, és ennek következtében teljes mértékben átállhatnak a most elfoglalt területek megtartására és védelmére” – mondta Haines.

„Nem látjuk előre, hogy az orosz hadsereg idén eléggé felépül-e ahhoz, hogy jelentős területeket foglaljon el, de Putyin valószínűleg úgy számol, hogy az idő a javára dolgozik, és a háború meghosszabbítása - beleértve a harcok esetleges szüneteltetését is - lehet a legjobb útja ahhoz, hogy végül biztosítsa az orosz stratégiai érdekeket Ukrajnában, még ha ez évekig is tart” – mondta Haines.


Haines nem mondta el, hogy az amerikai hírszerzés egyetért-e azzal az értékeléssel, hogy minél tovább tart a háború, annál nagyobb Putyin esélye a sikerre. Ugyanakkor óvatos volt Ukrajna kilátásaival kapcsolatban a következő hónapokban várható ellentámadás során.

„Bár a mostani támadások sokba kerülnek Oroszországnak, az, hogy az ukrán erőknek milyen mértékben kell leépíteniük tartalékaikat és felszerelésüket, valamint milyen további veszteségeket kell elszenvedniük, valószínűleg mind befolyásolni fogja Ukrajna képességét arra, hogy a tavasz folyamán támadásba lendüljön.”

(Guardian)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató