2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Gaudi: Még nagyjából két évet kellene fegyházban töltenie Budaházy Györgynek, hacsak nem kap kegyelmet

Novák Katalin decemberi döntése olyan vádlottat is érintett, akit négy évre ítéltek, azaz olyan súlyú büntetést kapott, mint a most kiszabott maximumok – hívta fel a figyelmet ügyvéd.

Rendőrök vezették el a mai tárgyalás után a Fővárosi Ítélőtábláról a terrorizmus miatt immár jogerősen elítélt Budaházy Györgyöt és vádlott társait, hogy foganatosítsák a rájuk kiszabott fegyházbüntetéseket.



A Hunnia-per első rendű vádlottja jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, miután 2022. október végén a Kúria döntése alapján megszüntették a letartóztatását. Budaházy nem hagyhatta el lakóingatlanját, de a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárás elején ezen enyhített, így már szabadon mozoghatott Diósdon, valamint Érden.

Most azonban újra vissza kell mennie a rácsok mögé; Gaudi-Nagy Tamás, a vádlottaknak jogi segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője szerint

az eddig letartóztatásban és bűnügyi felügyeletben eltöltött időt beszámítva nagyjából két évet kell még letöltenie a büntetésből,

ráadásul a bűnszervezeti minősítés miatt Budaházy ki van zárva a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.



Budaházy a Mandinernek adott tavaly decemberi interjújában azt mondta, hogy már nagyon nem akar visszamenni a rácsok mögé. 

„Már így is teljesen szétzilálták az életemet. Még ha van is, aki azt gondolja, hogy megérdemlünk valamilyen büntetést, az én esetemben szerintem ez már megvalósult” – fogalmazott.

Gaudi-Nagy Tamás a Mandinernek nyilatkozva elismerte, hogy az Ítélőtábla jelentősen enyhítette a büntetéseket, az első fokon kiszabott, összesen 102 évnyi szabadságvesztés most a felére csökkent. Ezzel együtt a vádlottaknak egy percet sem kellene börtönben tölteniük – hangsúlyozta.

A vádlottak ugyanakkor nagyon bíznak a köztársasági elnöki kegyelemben, már csak azért is – hívta fel a figyelmet Gaudi – mert azok között,

akiket Novák Katalin tavaly decemberben kegyelemben részesített, volt olyan, akit négy év fegyházra ítéltek.

Most pedig a legtöbb vádlott öt év körüli büntetést kapott. Ezek után az ügyvéd szerint minden tekintetben alá van támasztva a kegyelmi kérvény, főleg, ha hozzávesszük azt a bíró érvelést, miszerint a vádlottakról bebizonyosodott, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váltak.

Gaudi elmondta:

a kegyelmi kérvényük mellett a büntetés megszakítását is indítványozták, ebben pedig az Igazságügyi Minisztérium az illetékes, amely bármikor dönthet az ügyben. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató