2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Le Figaro: Az Európa Tanácsot aggasztja a magyarországi idegengyűlölet

A francia lap szerint a testület „aggasztónak találja” a menedékkérők és az LMBT-személyek jogait „komolyan aláásó” törvények elfogadását.

A Le Figaro online felülete az AFP hírügynökség cikkére hivatkozva arról számolt be, hogy az Európa Tanács csütörtökön közzétett jelentésében kifejezte „aggodalmát” a magyarországi gyűlöletbeszéddel és a „politikai diskurzusban egyre erősödő idegengyűlölettel” kapcsolatban, amely a menedékkérőket, romákat, muszlimokat és szexuális kisebbségeket célozza meg. Az Európa Tanács Európai Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsága „aggasztónak találja” a menedékkérők és az LMBT-személyek jogait „komolyan aláásó” törvények elfogadását.

A testület helytelenítette a roma lakosság szegregációját, amely továbbra is „széles körben elterjedt” az oktatási szektorban, és elítélte a velük szembeni „kényszerkilakoltatások” gyakorlatát.

A testület több ajánlást megfogalmazott a magyar hatóságok irányába,

például, hogy „végezzenek független felülvizsgálatot” a veszélyhelyzet idején hozott intézkedésekről. A bizottság ugyanakkor üdvözölte a Magyarországon az ukrajnai háború elől menekülők fogadására tett „komoly erőfeszítéseket”. A cikk emlékeztetett, hogy 2022 szeptemberében az Európai Parlament jelentést fogadott el, amely megerősítette, hogy Magyarország már nem igazi demokrácia, hanem „a választási autokrácia hibrid rezsimje”. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató