2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Oroszország hamarosan közzéteszi a németekkel, dánokkal és svédekkel folytatott levelezést az Északi Áramlat incidens kivizsgálásáról

Oroszország hamarosan szétküldi az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai között a Németországgal, Dániával és Svédországgal az Északi Áramlat incidens kivizsgálásáról folytatott levelezést – közölte Dmitrij Poljanszkij, az ENSZ állandó orosz képviselőjének első helyettese a The Dive YouTube csatornának adott csütörtöki interjújában.



„Megtagadnak minden információhoz való hozzáférést, megtagadnak minden részvételt, függetlenül attól, hogy mi érintett fél vagyunk, tehát részt kellene vennünk ebben a vizsgálatban, de ők csak néhány levelet írnak nekünk, hogy mi azt csináljuk, amit csinálunk, ti pedig törődjetek a saját dolgotokkal” – mondta.

„AZ ÁTLÁTHATÓSÁG ÉRDEKÉBEN ELÉG HAMAR NYILVÁNOSSÁGRA FOGJUK HOZNI EZT AZ EGÉSZ LEVELEZÉST, ÉS SZÉTOSZTJUK A BIZTONSÁGI TANÁCS TAGJAI KÖZÖTT” – TETTE HOZZÁ POLJANSZKIJ.

A nyugati médiában az Északi Áramlat szabotázsáról a közelmúltban megjelent információk kísérlet arra, hogy eltereljék a figyelmet arról, ami valójában történt – jegyezte meg a diplomata.

„AMI A KÖZELMÚLTBELI INFORMÁCIÓKAT ILLETI, NEM MENNÉK BELE TÚLSÁGOSAN A RÉSZLETEKBE. SZERINTEM TÚLSÁGOSAN NYILVÁNVALÓ, HOGY EZ VALÓJÁBAN EGY KÍSÉRLET ARRA, HOGY ELTERELJÉK A FIGYELMET A TÖRTÉNTEKRŐL” – MONDTA, AMIKOR ARRA KÉRTÉK, HOGY KOMMENTÁLJA A NYUGATI MÉDIÁBAN A HÉTEN MEGJELENT JELENTÉSEKET, AMELYEK SZERINT EGY UKRÁNBARÁT CSOPORT LEHETETT ÉRINTETT A SZABOTÁZSCSELEKMÉNYEKBEN.

Az Északi Áramlat gázvezetékeket ért szabotázscselekmények nemzetközi kivizsgálásáról szóló határozatról szóló szavazásra az ENSZ Biztonsági Tanácsában valószínűleg március végén kerül sor, bár a szöveg előzetes jóváhagyásával kapcsolatos munka nem halad túl jól – mondta Poljanszkij.

„A SZAKÉRTŐI MUNKA NEM HALAD TÚL JÓL, EZÉRT TÜRELMESEK VAGYUNK, HÁROM SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓS FORDULÓT TARTOTTUNK. DE VALAMIKOR, VALÓSZÍNŰLEG MÁRCIUS VÉGÉRE, SZAVAZÁSRA BOCSÁTJUK EZT A SZÖVEGET. ÉS NEM LENNÉK MEGLEPVE, HA A NYUGATI ORSZÁGOK MEGPRÓBÁLNÁNAK ÚGY TENNI, MINTHA EZ TÚLZÁS LENNE, NINCS RÁ SZÜKSÉGÜNK, AZ INFORMÁCIÓK NEM MEGBÍZHATÓAK ÉS ÍGY TOVÁBB ÉS ÍGY TOVÁBB. TUDJÁK, HOGY MILYEN KETTŐS MÉRCÉT ALKALMAZNAK ABBAN A HELYZETBEN, AMIKOR EZ NEM AZ Ő JAVUKRA VÁLIK” – MAGYARÁZTA.

Korábban a Nord Stream AG vállalat arról számolt be, hogy az Északi Áramlat 1 és 2 tengeri gázvezeték három vezetékében szeptember 26-án példátlan kár keletkezett. Svéd szeizmológusok később felfedték, hogy szeptember 26-án két robbanást regisztráltak az Északi Áramlat gázvezetékek mentén. A Dán Energiaügynökség arról számolt be, hogy nagy mennyiségű gáz ömlött a tengerbe. November 18-án a svéd ügyészség kijelentette, hogy a gázvezetékek robbanásai szabotázscselekménynek minősülnek, és hogy vizsgálat folyik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató