2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A román csendőrség törvénytelennek minősítette a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulást

Elítélik és hatalmi visszaélésként értékelik a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetői, hogy a román csendőrség törvénytelennek minősítette a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulást – közölték szombaton Kolozsváron tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a marosvásárhelyi rendezvény külföldi meghívottjaival közösen tartott sajtótájékoztatón hatósági visszaélésként értékelte, hogy a pénteken, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen összegyűlt ünneplőknek nem engedélyezték az utcai felvonulást, és visszatérve a sok évvel ezelőtti gyakorlathoz, a több száz fős tömeg a járdára szorult. Tőkés László hangsúlyozta: elítéli és szégyenletesnek tartja, hogy a román csendőrség törvénytelennek nevezte az előre bejelentett, engedélyezett rendezvényt, megpróbálta korlátozni a jelenlévők gyülekezési és szólásszabadsághoz való jogát.

Románia 33 évvel a rendszerváltás után sem képes felzárkózni a nemzetközi normákhoz a kisebbségi jogok tekintetében. Ahelyett, hogy Európa felé, előre haladnánk, visszaestünk az évekkel ezelőtti állapotba

– fogalmazott az EMNT-elnök. Izsák Balázs elmondta: a román csendőrség szóban közölte vele, hogy törvénytelennek, nem engedélyezettnek tekinti a tüntetést, írásbeli figyelmeztetést nem küldtek.Romániában a gyülekezési jogról szóló törvény szerint az a rendezvény minősül törvénytelennek, melyet nem jelentettek be, nem engedélyeztek vagy utólag betiltottak – mutatott rá.

A pénteki nagygyűlésre egyik sem igaz. Ezt 2022. december 7-én bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban, pozitívan láttamozták és a bizottságnak a csendőrség képviselője is tagja.

Nem lehet kétféleképpen minősíteni egy rendezvényt: ha láttamozva volt, nem lehet törvénytelen

– mondta Izsák Balázs. Úgy értékelte, a csendőrség azzal, hogy szóban törvénytelennek minősítette a rendezvényt, a résztvevőket akarta megfélemlíteni, eltántorítani. Elmondta: jogászaik elemzik, ha hatalmi visszaélés történt, és amennyiben igen, bírsági eljárást indítanak.

A csendőrség egyetlen résztvevőt sem bírságolt meg pénteken, de az előző évek tapasztalata alapján arra számítanak, utólag küldik ki a jegyzőkönyveket. Ha lesz ilyen eset, bírósági eljárást indítanak

– mondta. Úgy vélte, a hatóságok emiatt filmezhették hosszasan a résztvevők arcát. A sajtótájékoztatón Tőkés László sajnálatosnak nevezte, hogy az SZNT Gábor Áron-díjának átadását – melyet idén Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár vett át – csak a Kultúrpalota kistermében lehetett megtartani, mivel a nagyteremben a megyei sportgálát tartották, holott a város és a megye magyar elöljárói tudhatták, hogy március 10-én mi lesz.

Az EMNT elnöke szerint a sportgálán az RMDSZ részéről Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök és Novák Eduárd sportminiszter is jelen volt.

Egy épületben voltunk, és még csak találkozóra sem került sor, nemhogy gratulációra

– mondta Szili Katalin díjazására utalva. A nemzetközi sajtótájékoztatón Erika Casajoana Daunert, az Együtt Katalóniáért párt nemzetközi bizottságának a tagja, Luke Uribe-Etxebarria, a spanyol szenátus tagja a Baszk Nemzeti Párt képviseletében és Robert Starosta, a Szilézia Kulturális Autonómiájáért Kezdeményező Egyesület elnöke is jelen volt. A külföldi vendégek – akik a pénteki nagygyűlésen is részt vettek – az összefogás fontosságát hangsúlyozták az európai nemzeti kisebbségek autonómiája ügyében, és közösségük támogatásáról biztosították a székelyföldi autonómiáért küldőket.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató