2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Betörték az orrát a volt görög pénzügyminiszternek

Jannisz Varufakisz azt írta, támadói felbérelt martalócoknak tűntek, és „azzal a béna hazugsággal jöttek, hogy kiárusítottam az országot a trojkának”.

Csuklyás ismeretlenek megtámadták péntek éjjel Jannisz Varufakisz korábbi görög pénzügyminisztert Athénban, a volt politikusnak eltört az orra és kórházba került. A baloldali közgazdászt, egykori kormánytagot egy étteremben szúrta ki egy nagyjából húszfős csoport, és heccelni kezdték. Amikor Varufakisz kiment hozzájuk az utcára, összeverték, miután a földre került, megrugdosták és ököllel betörték az orrát. A 61 éves politikus nem sokkal a támadás után a Twitteren köszönte meg az embereknek az iránta tanúsított együttérzést, s egyúttal közölte, hogy nem szélsőbaloldaliak támadtak rá.

„Nem anarchisták, baloldaliak, kommunisták vagy valamilyen mozgalom tagjai voltak”

– írta a politikus. „Felbérelt martalócoknak tűntek, és azzal a béna hazugsággal jöttek, hogy kiárusítottam az országot a trojkának” – tette hozzá. Pártja, a Mera25 fasisztának nevezte a támadókat.

Varufakisz a görög adósságválság csúcspontján volt az ország pénzügyminisztere, a baloldali Alekszisz Ciprasz kormányában, amikor az ország pénzügyi stabilizálási programját az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap trojkája felügyelte. Jelenleg parlamenti képviselő.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató