2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ferenc pápa: Nincs kizárva a papi cölibátus eltörlése

Ferenc pápa elképzelhetőnek tartja a papi cölibátus eltörlését – derült ki abból az interjúból, amit a katolikus egyházfő az argentin Infobae hírportálnak adott.



Az MTI szemléje szerint Ferenc felemlegette, hogy a keleti katolikus egyházakban engedélyezett, hogy egy pap nős legyen. „Nincs ebben ellentmondás” – jelentette ki. Mint mondta, a nőtlenség a nyugati egyházban „ideiglenes, átmeneti előírásnak” számít, szemben például az „örökre” szóló papi hivatással. Ugyanakkor szerinte kétséges, hogy több férfi szentelné-e életét a papi hivatásnak, ha engedélyeznék számukra a házasságot.

A melegekről Ferenc kijelentette, hogy Isten – amint az evangélium hirdeti is – mindenkit szívesen lát egyházában, így őket is. „Jézus nagyszerű választ adott erre a kérdésre: mindenki, mindenki térjen be”

– mondta.

„Amikor nem volt elég vendég a lakodalmon, ő azt mondta: menjetek ki az útkereszteződésbe, és hívjatok be mindenkit. Jó embereket, rosszakat, időseket, fiatalokat: mindenkit. Ez a vétkesek egyháza.

Nem tudom, hol van a szentek egyháza, mi itt mindannyian bűnösök vagyunk. És ki vagyok én, hogy megítéljek valakit, ha egyszer jó szándékú? Azonban ha inkább az ördög bandájához akar tartozni, nos, akkor meg kell védenünk magunkat. Manapság nagyítóval vizsgálják ezt a kérdést, de úgy vélem, az evangélium lényegét kell néznünk: Jézus mindenkit hív” – hangsúlyozta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató