2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Lenyomta a magyar energia árát Paks!

Az atomenergia számos előnnyel jár békeidőben is, de a mostani, háború és szankciók miatti energiaár-inflációs időszakban különösen értékes szerepet játszott Magyarország esetében is.

Az Európai Parlament tavaly júliusi döntése alapján immár az atomenergia projektek is zöldnek tekinthetőek. A lépés pragmatikus megközelítés a megújuló energiára való átálláshoz, és sokat segíthet az öreg kontinensnek a fosszilis energiahordozók felé való kitettség csökkentésében is. 

Az atomenergia hadrendbe állításának azonban ennél konkrétabb haszna is volt az elmúlt bő egy évben. Ahogyan az 1. ábra is mutatja, a nukleáris energiaforrásokat nagyobb arányban használó európai államokban jóval alacsonyabb volt az energiaár-infláció a tavalyi évben. 

Ahogyan a grafikon is megmutatja, az atomenergiát nem használó európai országok átlagos inflációja 45 százalék volt 2022 márciusa és decembere között. Ezzel szemben a nukleáris energiát is hasznosító államok esetében a drágulás átlagos üteme ennél lényegesen alacsonyabb, mindössze 34 százalék volt. 

Ráadásul az atomenergia részaránya a teljes energiatermelésben mutató egyértelmű negatív kapcsolatban állt az inflációs mutatóval. Nem véletlen, hogy a teljes energiamixben jelentős nukleáris részaránnyal rendelkező államokban (Franciaország esetében a teljes energia 63 százaléka, míg Szlovákia viszonylatában 59 százaléka származott atomerőművekből) európai viszonylatban a legalacsonyabb átlagos energiaár-inflációs mutatókat láthatjuk (a francia érték 24 százalék, míg a szlovák 19 százalék volt a tavalyi évben a háború kitörése után). 

A narancssárga színnel kiemelt Magyarország is profitált Paks létéből. A magyar energiatermelés közel felét adó atomerőmű a fenitek alapján jelentős mértékben segítette a hazai energiaárak alacsonyan tartását a háború és a szankciók ellenére is. 

Ám, ahogyan a grafikonról is leolvasható, ez csak részben indokolta az európai viszonylatban is legalacsonyabbnak számító magyar energiaár-növekedést. A siker másik komponense a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés rendszere volt. Kijelenthetjük tehát, hogy a magyar energiapolitika az elmúlt időszakban, azaz a nehezebb időkben is jól vizsgázott. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató