2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Donald Tusk: A lengyel katolikus egyház egy profitorientált óriásvállalat

A volt lengyel kormányfő eltörölné az iskolai hitoktatást.

Donald Tusk, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a liberális Polgári Platform (PO) vezetője egy nyugat-lengyelországi gyűlésen arról beszélt, hogy támogatja az iskolai hitoktatás eltörlését. A politikus szerint a hitoktatás az iskolákban csak elidegeníti a fiatalokat és több kárt okoz a katolikus egyháznak, mint amennyi hasznot hoz.

Tusk elmondta, hogy ő maga katolikus és fiatalkorában részt vett az egyház által szervezett iskolán kívüli hitoktatáson. Szerinte az akkori egyház más volt, mint a mai, amit

„profitorientált óriásvállalatnak” nevezett, amelyet „nem érdekel az evangélium hirdetése”.

Azt állította, hogy az iskolai hitoktatás a csak pénzkeresés egyik eszközévé vált a katolikus egyház számára. A korábbi miniszterelnök szerint az egyház aláássa saját hitelességét, amikor olyan egyházi személyek, mint Marek Jedraszewski érsek az LMBTQ-propagandát „szivárványos csapásnak nevezik”.

Lengyelországban a kommunista uralom idejében tiltották be az iskolai hitoktatás, amelyet az 1990-es években állítottak vissza. Az iskolai hitoktatást pedig egy a Vatikán és Lengyelország közötti konkordátumban is rögzítették, így megszüntetéséhez ennek módosítására is szükség lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató