2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Francia lap: Orbán Macronnal vitatja meg az EU-val az oroszellenes szankciók miatt kialakult konfliktusát

A hétfőn Párizsba látogató Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Elysée-palotában tartott találkozón megvitatja az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos konfliktusát Brüsszellel - írja a Le Point.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn Párizsba látogat. Az Elysée-palota honlapja szerint a tervek szerint este együtt vacsorázik Emmanuel Macron francia elnökkel.



A Point magazin szerint az Elysée-palotában tartott találkozón Orbán visszatér a Brüsszellel az EU oroszellenes szankciói miatt fennálló konfliktusának megvitatására, "amelyek elszigetelik őt az EU-ban, de erősítik a pozícióit otthon".

"A magyar miniszterelnök a 'békepárt' vezetőjeként pozicionálja magát, a többi tagállamot pedig a 'háborús táborhoz' tartozónak. Ráadásul ők lettek az eszmei felelősök az egekbe szökő árakért, amelyek a kontinens minden más országánál jobban szétszakítják Magyarországot: "A szankciók a brüsszeli politika háborús fegyvere. Oroszországot célozták meg, de Európát is elérték" - olvasható a cikkben.
Megjegyzik, hogy az ukrajnai konfliktus okozta energiaválság miatt Magyarországon több mint 25 százalékkal emelkedtek az árak. A nyári aszály miatt rossz termés után pedig több mint 50 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak az országban. Ugyanakkor, mint a lap rámutat, Orbán Viktor tizenkét évnyi hatalomra kerülés után is hihetetlen népszerűségnek örvend. A magyarok ellenzik az Oroszország elleni szankciókat is.

Az Európai Parlament ősszel Magyarországra érkezett küldöttsége "sokáig némán állt egy óriásplakát előtt" - írja a magazin, amelyen ez állt: "A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket!". Mint a Le Point rámutat, a "miniszterelnök rendíthetetlen támogatásának jelei nemcsak a magyar főváros utcáin, hanem vidéken is megtalálhatók. Az ország északnyugati részén fekvő Győr városában például egy vendéglős, akivel a kiadvány interjút készített, egyértelművé tette, hogy Orbánra szavazott, és az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére újra rá szavazna.

"A magyarok erős vezetőt akarnak a válság kezelésére. A baloldal tönkretette a gazdaságot. Káosz volt, és az emberek emlékeznek erre" - idézte a francia magazin Samu Balázs Ádámot, a legnagyobb magyar párt, a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjét.

A magyar hatóságok többször is keményen nyilatkoztak az Oroszország elleni szankciókról, különösen az energiaszektorban. Orbán Viktor miniszterelnök például még májusban azt mondta, hogy az orosz energiával szembeni szankciók felérnének azzal, hogy "atombombát dobnak a magyar gazdaságra".

Október 14. és december 15. között Magyarország nemzeti konzultációt tartott, amelynek keretében a polgárokat arra kérték, hogy fejtsék ki véleményüket az Oroszország által bevezetett energetikai szankciókról és az orosz turisták számának csökkenését és az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókról. A népszavazásokkal ellentétben a nemzeti konzultációnak nincs részvételi küszöbértéke. Az ország 10 millió lakosából közel 1,4 millióan vettek részt a konzultáción.

A magyar kormány szerint a konzultációban résztvevők átlagosan 97 százaléka "elutasította a súlyos károkat okozó szankciókat". A kabinet szóvivője szerint Budapest azt várja, hogy Brüsszel meghallgatja a konzultáció egyértelmű eredményeit, és lépéseket tesz az európai gazdaságot károsító szankciópolitika felülvizsgálatára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató