2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Olaszország: A haditengerészet is be lesz vetve a migránsáradattal szemben

A Róma hatáskörébe tartozó tengeri övezetben kialakult migrációs helyzet miatt az olasz kormány a haditengerészetre akarja bízni a területi vizek ellenőrzését, ami az embercsempészek elleni fellépést is jelenti –idézte a miniszterelnöki hivatalt az olasz sajtó hétfőn.

Giorgia Meloni miniszterelnök vezetésével újabb egyeztetés zajlott a hetek óta erősödő migrációs nyomásról a belügyminiszter, Matteo Piantedosi, a kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési miniszter, Matteo Salvini, valamint Guido Crosetto védelmi miniszter részvételével. Jelen voltak a nemzetbiztonsági hivatalok vezetői is.

Az interneten kapcsolódott be Antonio Tajani külügyminiszter, aki Jeruzsálemből jelentkezett be, ahol diplomáciai látogatáson tartózkodik. A miniszterelnöki hivatal közlése szerint egyre sürgetőbbnek látszik a tengeri határok védelmének erősítése, a migránsokat szállító hajók minél gyorsabb azonosítása, és ehhez a haditengerészet bevonása szükséges.

Indoklásként hangoztatták, hogy a haditengerészet megfelelő műszaki-technológiai eszközökkel rendelkezik a hajók észlelésére és a tengeri terület ellenőrzésére. A haditengerészet bevetését az olasz jobboldali pártok régóta szorgalmazzák. A kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) elnökeként Giorgia Meloni 2018 óta hajóblokád felállítását szorgalmazza a Földközi-tengeren a migránsokat szállító hajók megállítására. A haditengerészet jelenléte iránti igény a február 26-án történt calabriai hajószerencsétlenség miatt merült fel ismét, amikor a parti őrség és a pénzügyőrség járművei nem bizonyultak elegendőnek az embercsempész hajókkal szembeni fellépésre.
A haditengerészet erősítést nyújthat az Afrikából és a Közel-Kelet irányából is érkező hajók ellenőrzésére, valamint mentési műveletekre is. Guido Crosetto védelmi miniszter közleményben hangoztatta, hogy a migráció erősödése szoros kapcsolatban áll az ukrajnai háborúval.

Kijelentette, az Európai Uniónak és a NATO-nak észre kell vennie, hogy az ukrajnai háború globális méretű konfliktushelyzetet teremtett, ami a dél-európai határokon is napról napra növeli a veszélyességi szintet. Úgy vélte, a migráció csapjainak megnyitása egyes országokkal szembeni támadásként értékelhető.

„Tudomásul kell venni, hogy a folyamatos és ellenőrzés nélküli migráció, az azzal egy idejű gazdasági és társadalmi krízis idején, eszközt képvisel a kiszolgáltatottabb országok, elsők között Olaszország célba vételére, ami az általunk képviselt egyértelmű és határozott geopolitikai döntések ellen szól”

 – hangsúlyozta Guido Crosetto.

A belügyminisztérium hétfői adatai szerint év eleje óta több mint húszezren kötöttek ki az olaszországi partokon. Tavaly ugyanezen időszakban valamivel több mint hatezren érkeztek. Az idén legtöbben a március 6. és 11. közötti héten érkeztek, több mint négyezer-ötszázan. Az érkezők között a legnépesebb csoportot az Elefántcsontpartról és Guineából származók alkotják, majd a bangladesiek következnek. A több mint húszezer ember között majdnem kétezer volt a felnőtt kísérő nélküli gyerek vagy fiatalkorú.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató