2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Pulai felmérte: a magyarok 60 százaléka egyetért az orvosok tiltakozásával

A magyarok 58 százaléka nem vagy „inkább nem” ért egyet azzal a kormányzati állítással, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása miatt indított tiltakozóakcióval a Magyar Orvosi Kamara veszélyeztetné a betegek biztonságos ellátását – derült ki a Pulai-féle Publicus Intézetnek a kommunista Népszava számára készített felméréséből.

Az adatokból kiderül, hogy az orvosok és az egészségügyi kormányzat konfliktusáról a magyarok 95 százaléka értesült, és "60 százalékuk egyetért a doktorok tiltakozásával."

„A kérdezettek döntő többsége, 62 százaléka úgy ítélte meg: az orvosok akciója a betegbiztonság javításáért zajlik. Csupán 18 százalék tartotta úgy, hogy az felelőtlen és éppen ellentétes következménnyel jár” – írja a lap a felmérés alapján.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint inkább az orvosok képviselik a betegek érdekeit, és csak 10 százalékuk mondta azt, hogy inkább a kormányzat (hogy mindkettő, azt 23 százaléknyian választották). Az ellenzéki szavazók körében 92 százalékos az „inkább az orvosok” válasz aránya, de a kormánypárti szavazóknak is 17 százaléka mondta azt, hogy inkább az orvosok, és csak 21 százaléka, hogy inkább a kormány, míg 45 százalékuk szerint mindkettő.

A komcsi lap azt is kiemelte: még a kormánypárti szavazók 43 százaléka is úgy látja, hogy "a doktorok a betegbiztonság javításáért küzdenek", és csak 33 százalékuk tartja felelőtlennek a tiltakozást (24 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató