2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A mexikói elnök szerint országa biztonságosabb, mint az Egyesült Államok

A kijelentés egy héttel azután hangzott el, hogy elraboltak négy amerikai állampolgárt az országban.

A mexikói elnök hétfőn azt állította, hogy országa biztonságosabb, mint az Egyesült Államok.

A kijelentés egy héttel azután hangzott el, hogy egyelőre tisztázatlan körülmények között elraboltak négy amerikai állampolgárt abban a térségben, ahol rendszeresek a rivális kábítószerkartellek közötti összecsapások.

Az amerikaiak közül kettőt megöltek, egy sebesülten, egy pedig sértetlenül került elő kedden egy fakunyhóban.  

Andrés Manuel López Obrador elnök kijelentette: az amerikai utazási figyelmeztetések és a mexikói erőszakról szóló jelentések konzervatív politikusoknak és amerikai médiumoknak az összeesküvése a kormányzata befeketítésére. „Mexikó biztonságosabb, mint az Egyesült Államok” – jelentette ki reggeli sajtótájékoztatóján Andrés Manuel López Obrador. „Mexikóban nincs probléma az utazók biztonságával” – szögezte le. Mexikóban mintegy 28 gyilkosság jut 100 ezer lakosra, míg az Egyesült Államokban hét.    

Jelenleg az amerikai külügyminisztérium a rivális drogkartellek közötti erőszak jellemezte 32 mexikói állam közül hatba nem javasolja az utazást, míg hét másik esetében „az utazás megfontolását” javasolja. A mexikói elnök, aki szerint az amerikai sajtó többségét konzervatív politikusok uralják, manipulációnak nevezte az erőszakról szóló híreket. A rendőrség arról számolt be, hogy a hét végén Guanajuato államban nyolc embert lőttek agyon és hét másikat sebesítettek meg egy éjszakai mulató elleni támadásban.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató