2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Amerikai drónnal ütközött egy orosz vadászgép a Fekete-tenger fölött

Egy orosz Szu–27-es vadászrepülőgép összeütközött egy amerikai MQ-9-es megfigyelő drónnal a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben – írja a BBC.

Az amerikai hadsereg közlése szerint a két orosz gép szakszerűtlen elfogást hajtott végre kedden reggel. 7:03-kor az egyik Sz-27-es nekicsapódott az MQ-9-es drón légcsavarjának. „Az ütközés előtt a Szu-27-esek többször is üzemanyagot öntöttek az MQ-9-esre, és vakmerően, környezetvédelmi szempontból nem megfelelő, szakszerűtlen módon repültek az MQ-9-es előtt. Ez az incidens a hozzáértés hiányát mutatja, amellett, hogy nem biztonságos” – áll az Amerikai Haderő Európai Parancsnokságának (EUCOM) közleményében.

„MQ-9-es robotrepülőgépünk rutinműveleteket hajtott végre nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami az MQ-9-es lezuhanásához és teljes elvesztéséhez vezetett” – mondta James B. Hecker, az amerikai légierő tábornoka, az amerikai légierő európai és afrikai légi erőinek parancsnoka. „Az oroszok e nem biztonságos és szakszerűtlen cselekedete majdnem mindkét repülőgép lezuhanását okozta” – tette hozzá.

„Az amerikai és szövetséges repülőgépek továbbra is a nemzetközi légtérben fognak üzemelni, és felszólítjuk az oroszokat, hogy viselkedjenek szakszerűen és biztonságosan” – mondta Hecker.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató